Снимка: Pixabay

Когато карантината най-накрая приключи и глобалните пътувания се възобновят, престоят в хотел ще е по-различен, пише BloombergTV Bulgaria

“Маски на лицата, закуски в стаите, никакъв фитнес или джин с тоник в бара. Добре дошли в живота след пандемията”, казва Пат Маккан, главен изпълнителен директор на Dalata Hotel Group, който управлява 44 хотела в Ирландия и Великобритания. 

Още по темата

В момента никой от хотелите не е отворен за обществеността, но 12 от тях в Ирландия и три в САЩ приютяват около 900 работници на първа линия всяка нощ. Това е послужило за урок на Маккан относно това как трябва да изглежда един хотел, за да убеди хората, че е безопасно да се отседне в някоя стая от общо 9 000.  

"Трябва да се изгради доверие и да премахнете всички възможни начини за заразяване”, каза Маккан в интервю. 

Според него хотелите могат да се отварят поетапно в не много далечното бъдеще.

Но много обичайни процедури ще се променят изцяло. Посетителите ще трябва да се регистрират изцяло онлайн преди да пристигнат. На новопристигналите ще бъдат предложени маски за лице и ще бъдат насочени към стаите им.

Масови съкращения 

Докато хората са нетърпеливи да напуснат домовете си и да възобновят тесен обществен контакт с непознати, било то във фризьорски салон, ресторант или в самолет, всичко това може да отнеме време. Хотелиерството е особено силно засегнато от пандемията. Секторът на пътуванията и туризма може да загуби до 100 милиона работни места, сочат данни на Световния съвет за пътувания и туризъм. 

В някои хотели асансьорите ще бъдат затворени, което означава, че гостите трябва да използват стълби. След това те ще влязат в стаи, които са били основно почистени след всеки престой - от дръжките на вратите до крановете на мивките, каза Маккан.

Там, където не е възможно да се осигури достатъчно социално разстояние в ресторантите, закуската ще бъде доставена в стаите. В краткосрочен план няма да се отворят зали за срещи или места за събития, а в бара няма да се продават напитки.  

“Цената ще изиграе важна роля в привличането на хората обратно. Също така е важно да постигнете баланс между това да карате хората да се чувстват добре дошли и обгрижвани и да се чувстват в безопасност”, каза той. 

„Ако сте прекалено ограничителни, това ще отблъсне хората. Но ние научихме, че можем да правим това, без да сме твърде потискащи“, добави Маккан. 

Маккан все още обмисля дали служителите да носят маски задължително. Той също така е скептично настроен към измерването на температурата им, когато пристигат за работа, тъй като е възможно носител на вируса да няма симптоми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase