Снимка: БГНЕС

Днес новините от Нова Зеландия са положителни. Премиерът Джасинда Ардърн обяви, че коронавирусът е победен, а на територията на страната няма масово и неустановено разпространение на вируса. След близо пет седмици на ограничения, новозеландците ще могат отново да карат сърф, да е се разхождат свободно из планините и да ловят риба. Някои магазини и ресторанти ще останат затворени, но въпреки това Ардърн бе категорична: "Спечелихме тази битка".

Още по темата

Но как Нова Зеландия успя да пребори вируса?

Далеч от брифингите на Доналд Тръмп със странни предложения, две държави решиха да предприемат по-категоричен подход в борбата с COVID-19. Вместо да се опитат да изравнят кривата, Нова Зеландия и Австралия предпочетоха напълно да подчинят вируса. От хиляди нови случаи през март, днес и двете страни регистрират едва шепа нови заболели, а целта им е само една - напълно да елиминират вируса от техните островни нации.

Лидерите на Нова Зеландия и Австралия са идеологически много различни - австралиецът Скот Морисън е консерватор, а Джасинда Ардърн е крайно лява. Но и двамата решават да се заемат с борбата с вируса по един и същи начин - като оставят политиката настрана и дадат шанс на експертите да диктуват правилата

"Това не е време за политика. Това е времето, в което трябва да погледнем данните и да вземем мерките, които имат най-голям смисъл", казва д-р Питър Колигън, лекар и професор по микробиология в Австралийския национален университет, който е работи и за СЗО, пред New York Times.

И двете държави имаха достатъчно време пред себе си - Австралия регистрира първия си случай на 25 януари, а Нова Зеландия - на 28 февруари. Но за разлика от Доналд Тръмп и много лидери в Европа, както Морисън, така и Ардърн, отговориха на идващата опасност с много по-голяма дързост и мрачни прогнози.

Австралия забрани полетите от Китай на 1 февруари и обяви заразата за пандемия на 27 февруари, две седмици преди СЗО да го направи. Още тогава вече се организираше щаб, който да препоръча какви действия да се вземат, а полевите болници бяха подготвени.

"Трябва да се борим, като започнем рано и твърдо", заяви премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн в началото на епидемията. По малко от месец след първия случай бе обявена пълна блокада на страната. Разбира се, не всичко мина без проблеми - хората първо се съпротивляваха, а след това се съобразяваха от части с наредбите на правителството, преди да осъзнаят, че е най-добре да му се доверят напълно. А за вярата у властите допринесе и това, че информацията, идваща от тях, бе последователна, а не хаотична.

Както Ардърн, така и Морисън се вслушаха напълно в съветите на експертите.

"Това е случай на политици, които просто не се пречкат, казва Иън Макей, вирусолог от университета в Куинсланд. - Успехът се дължи на поредица от събития, но може да се сведе до взимане на решения, базирани на експертиза.

А резултатите са неоспорими: Австралия и Нова Зеландия не просто са изравнили кривата, те я пресякоха. Австралия, нация от 25 милиона души, която предвиждаше 153 000 случая до Великден, е регистрирала общо 6 670 инфекции и 78 смъртни случая. Дневеният темп на растеж под 1%, като процентът на тествани на глава от населението е сред най-високите в света.

Статистиката в Нова Зеландия е подобна - под 1% са новите случаи на ден. Болните са 1456 души, а от тях активни са 365 души от нация, която е пет милиона. Жертвите са едва 17.

Двете страни се справят толкова добре, колкото Южна Корея и Тайван, които също успяха да овладеят ситуацията, поне за сега. Справят се дори по-добре от държави, които се смятат за победители в Европа, като Германия. А в основата на всичко това са учените - веднага щом Китай разпространи генетичния код на COVID-19, патолозите в лабораториите за обществено здраве започнаха да споделят планове за тестването на хората. Те бяха на предна позиция, а не политиците.

"Това означаваше, че можем да стартираме тестовете в по-разумен срок, отколкото навсякъде по света", каза д-р Колигън. Тогава правителството увеличи и бюджета, за да подкрепи страдащите работници и да увеличи здравния капацитет. Когато инфекциите започнаха да се покачват, много от лабораториите и болниците започнаха да наемат втория и третия кръг учени, за да помогнат.

Д-р Майкъл Бейкър, лекар и професор от Университета в Отаго в Уелингтън, е един от учените, които настояват за елиминиране на вируса, а не само за неговото потискане. Той твърди, че Нова Зеландия, островна държава с ограничен брой заболели, трябва да мисли за вируса повече като за епидемия от морбили, отколкото за епидемия от грип - той трябва да бъде унищожен напълно или само с малки изключения. 

На 23 март Джасинда Ардърн обявява, че целта на Нова Зеландия е да елиминира вируса, не да го подтисне. Разбира се, има и критици на тази теория, които твърдят, че това е невъзможно, тъй като има много случаи, които преминават без симптоматика. А властите в Австралия знаят, че сценарий без COVID-19 e "нирвана" освен ако 14-дневната карантина или забраната аз пътуване не остане поне докато се измисли ваксина.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase