Снимка: БГНЕС

"Средата, в която работим ние медиците през последните години, стана твърде токсична. Но сега сякаш белите престилки спасяват хората, а не ги убиват." Това заяви пред БНТ бившият здравен министър Мирослав Ненков.

Още по темата

По думите му, през последните няколко години е създадено впечатлението, че никой не е умрял от болестта си, а от лекарска грешка. Според него аплодисментите за медиците са "чудо на чудесата".

"Вчера гледах репортаж за мъж, който след 38 седмици интубация е екстубиран и започва да се възстановява. Много хубаво го каза вашия колега: "Този мъж пребори COVID-19". Но той ли го пребори? Някак си става така - когато 38 дни е бил интубиран един човек, той се е преборил. Ако се случи нещо с някой - лекарите се изтърваха. Вашият колега не го каза с лошо, но тенденцията и вярването сред обществото е, че докторите не помагат. Ако нещо е станало, то е благодарение на Бога", коментира още Ненков отношението към медиците.

"Неглижирането на интелектуалния труд, какъвто е и лекарският, през годините се е превърнало в абсолютна нормалност. Няма никаква логика, ако човекът с кирката е добре заплатен, този, който седи на топло, с чисти ръце, да взима същите пари като този, който си съсипва здравето с кирката на полето", казва бившият здравен министър.

По думите му, хората често прехвърлят вината за здравето си на някой друг, но "няма как да пием 32 ракии на ден и после да кажем, че лекарите са изтървали цирозата".

"Но е по-лесно. Много е трудно за близките на някой починал да кажат: "Да, той беше пияница, пушеше", допълва здравният министър.

Според него признанието за медиците по време на кризата с COVID-19 е само моментно състояние. Той не е оптимист, че отношението към лекарите ще се промени след като всичко свърши.

Той се възмути, че дори и лекарите носят маските си под носа, тъй като да носиш маската си под носа, е все едно да не носиш никаква защита. Според Ненков, дали ще минем през втори пик зависи от нашата дисциплина.

Бившият здравен министър коментира и Доналд Тръмп, който предложи COVID-19 да се лекува с инжектиране на дезинфектанти.

"При този мъж тече един процес, който е текъл в главите на римските императори. Превръщайки се в един от най-влиятелните хора в света, той се обожествява в главата си. Обожествяващият се човек става всезнаещ и компетентен по всичко - той е Бог. Една такава "блестяща" идея да се инжектира дезинфектант и да се осветяват хората, защо да не се пробва, след като божеството го е измислило", коментира Ненков.

Той добави, че темата с ваксините е много сложна, тъй като РНК вирусите са много променливи и тя се изготвя трудно. Мирослав Ненков се надява, че това ще даде урок на антиваксърите, които сега виждат какво се случва, когато всички хора нямат ваксина срещу дадено заболяване: "Ако имахме, сега всичко щеше да ни се струва като детска игра."

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase