Снимка: архив, БГНЕС

Австралия ще остави в сила забраната за пътувания в чужбина и няма да отвори границите си поне още четири месеца. Това съобщи днес главният санитарен лекар на страната Брендън Мърфи в онлайн изявление пред парламентарната комисия за борба с пандемията, предаде ТАСС.

Коронавирусът се разпространява извънредно активно в света и "международната обстановка в момента е такава, че всяко отслабване на граничните мерки би било крайно рискована стъпка", заяви той.

Още по темата

В най-близко време властите ще обмислят смекчаване на ограниченията за масови прояви, но "мащабните събития ще си останат забранени".

Ще бъдат преразгледани и рестрикциите, засягащи спортните обекти, малките магазинчета и детските площадки, но "първо трябва да направим оценка на риска за здравето на хората", подчерта медикът.

До момента в Австралия са регистрирани 6659 заразени с коронавируса. Оздравелите са 4671, починалите - 75. През изтеклото денонощие са открити 12 нови случая - най-ниският показател от 9 март досега, допълва ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase