Снимка: Pixabay

Преработката на какао вероятно е намаляла през първото тримесечие на годината поради спадащото търсене на шоколад в търговските обекти, затворени по целия свят заради разпространението на коронавируса, сочи проучване, проведено от Bloomberg.

В Европа, където е и най-голямото потребление, преработката на какао е намаляла с 3% спрямо година по-рано според средната оценка в проучване сред седем анализатори, брокери и преработватели.

Прогнозите им обаче варират за спад от 1 до 11%. Северна Америка се изправя пред свиване с 5.3%, като това е средната оценка от шест прогнози, вариращи от 3% до 7.5%. В Азия преработката на какао вероятно е намаляла с 9% според четири оценки, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Фючърсите върху какаото, търгувани на борсата в Ню Йорк, са поевтинели с 9.9% през тази година.

Въздействието на икономическото забавяне ще се засили през второто тримесечие и това ще окаже още по-голям ефект върху пазара на какао и съответно на шоколад заради ограничените продажби на дребно и проваления сватбен сезон, смятат анализатори.

Европейската какао асоциация трябва да публикува данните си за първото тримесечие на 22 април. Националната асоциация на сладкарите в САЩ ще обяви данните си на 16 април.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase