Снимка: БГНЕС

В първите дни на епидемията от коронавирус, много държави, сред които Великобритания и Нидерландия, говореха за така наречения "колективен" или "стаден" имунитет.  Някои бързо се отказаха от тази идея и наложиха мерки, други все още експериментират.

Но какво точно е колективния имунитет и приложим ли е той във времена на пандемия?

Краткото обяснение е следното: "Когато достатъчно хора от едно общество са ваксинирани срещу дадено заболяване, шансът онези, които не са ваксинирали или са нямали такава възможност,  да се разболеят, става много по малък."

Обяснението на Vaccine Knowledge Project от университета Оксфорд е много по-подробно. Те използват за пример човек, заразен с морбили: "Ако един човек е болен от морбили, но е сред група хора, които са ваксинирани срещу заразата, тя няма да може да се разпространи лесно и бързо ще изчезне. Това се нарича "стаден" или "колективен" имунитет. Той предпазва уязвимите хора като новородени, възрастни хора и онези, които са твърде болни, за да бъдат ваксинирани."

Но организацията предупреждава, че колективният имунитет има ефект само когато по-голямата част от обществото е ваксинирано срещу дадена зараза и добавя, че "не предпазва от всички болести, които са предотвратими чрез ваксини".

"За разлика от ваксините, колективният имунитет не дава индивидуална защита и не е добра алтернатива на това всички да се ваксинираме", пишат още от Vaccine Knowledge Project.

Марк Вулхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета в Единбург, казва, че концепцията за стадния имунитет е "в основата на всички програми за ваксинация". Той добавя, че може да възникне и естествено.

"Ако сте изложени на каквато и да е инфекция и достатъчно хора също са били изложени на нея, след което са създали антитела и са изградили имунитет срещу нея, вие може да имате естествен колективен имунитет и точно този вирус няма да може да причини епидемия сред общестовто", казва Вулхаус пред Independent. Но обяснява, че това не значи, че няма да може да се разпространи, тъй като все още ще има останали хора, които ще са податливи на заболяването, но размерите на тази зараза, няма да са толкова големи.

Доктор Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия, добавя, че имунитетът на стадото е "индикация за процентът на хората, които са имунизирани в обществото."

"При морбили има нужда 90% от обществото да е ваксинирано, но при други инфекции може процентът на хората да е много по-малък", обяснява той.

Но изследване, публикувано през 2011 година от медицинския журнал Clinical Infectious Diseases, гласи, че терминът "колективен имунитет" е широко използван, но той има "много значения". Според учените от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, докато някои автори използват термина, за да опишат дяла на хората в дадена общност, които са имунизирани срещу определена болест, други го използват във връзка с "определен процент на имунизираните индивиди, които би трябвало да водят до намаляване на честотата на инфекцията."

Но може ли колективният имунитет да се изгради по време на епидемия?

Според Тоня Томас, мениджър на Vaccine Knowledge Project, да се изгражда стаден имунитет по време на инфекция, вместо чрез ваксина, може да доведе до вреди, тъй като се рискува хората да загинат от "усложнения, причинени от болестта".

"Ваксините са безопасен начин за изградим колективен имунитет, без усложненията, които болестта би предизвикала", обяснява тя.

Възможно ли е стадния имунитет да работи по време на епидемията от COVID-19?

Великобритания бързо се отказа от варианта, в който оставя хората по улиците, за да изградят сами имунитет. СЗО също се възпротиви на тази идея, като в свое изявление, организацията обяви: "COVID-19 е нов вирус, срещу който все още никой няма имунитет. Това означава, че много хора ще са податливи на инфекция, а някой ще страдат от по-сериозни състояния."

Говорителят на СЗО Маргарет Харис обясни, че все още не се знае почти нищо за този коронавирус, което означава, че учените не знаят до каква степен се изгражда имунитет срещу него. Ваксина все още не е създадена.

Според експерта Шон Линтерн "няма никакъв шанс от създаване на колективен имунитет срещу COVID-19".

"Тъй като е нов вирус, това онзначава, че никой няма имунитет срещу него, така че всяко човешко същество е уязвимо за заразата. Стадният имунитет ще се изгради само, когато по-голямата част от населението го преболедувало и е изградило антитела", обяснява той. И добавя, че за да има "стабилен колективен имунитет" между 90 и 95% от обществото трябва да е преминало през болестта, но това ще доведе до голям брой хора в интензивните отделения и, разбира се, много смъртни случаи.

"Съществува и риска, COVID-19 да се превърне в сезонен грип и да мутира с всяко свое появяване, което означава, че колективният имунитет няма да работи", казва Линтерн. Но според професор Вулхаус, тъй като коронавирусът е вирусна инфекция, която предизвиква създаването на антитела, "би трябвало да се появи стаден имунитет". Ала тъй като вирусът още не е добре проучен, никой не знае колко ефективни ще са тези антитела в дългосрочен план.

"Но е разумно да очакваме хората, които са се възстановили от инфекция, да имат известна степен на имунитет към последваща инфекция", допълва той. Вулхаус е категоричен, че ако заболяването не бе поставено под контрол, тогава може би щяхме да наблюдаваме известен колективен имунитет, но тъй като се предприемат много мерки, това не се случва.

"Има баланс между това, колко добре се контролира една инфекция и колко малък колективен имунитет се създава срещу нея", допълва той.

А според професор Хънтър, не може да очакваме стаден имунитет "по-рано от следващата година", когато ще имаме ваксина. Той твърди, че COVID-19 най-вероятно ще циркулира завинаги сред обществото ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase