Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейската комисия реши да финансира още един проект, като част от спешния си призив за навременни и необходими изследвания и иновации в борбата с коронавируса. Това означава, че с него ще се подкрепят 18 проекта на обща стойност 48,5 милиона евро от бюджета на Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020", съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Проектът, наречен HG nCoV19 Тест, ще разработи и утвърди бърз молекулярно-диагностичен тест за новия коронавирус.

Българският еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заявява, че "здравните работници, намиращи се на първа линия, трябва да диагностицират коронавируса по-бързо и точно".

Комисията откри спешна покана за подаване на проектни предложения през януари т.г. След първоначалната оценка, ЕК обяви своя подбор от 17 проекта на 6 март т.г. На 30 март 18-ото предложение е добавено към първоначалния списък, като първоначално оценката му е била спряна в очакване на предоставянето на допълнителна административна информация.

Това увеличава с 1 милион евро общата сума на финансиране по тази покана, възлизайки на 48,5 милиона евро, както и общият брой изследователски екипи, участващи в 18-те проекта, на 140. Тези проекти целят да се разбере поведението на епидемията чрез епидемиология и моделиране, разработване на бърза диагностика, както с лечение и ваксини.

Допълнително ЕС е мобилизирал публично и частно финансиране до 90 милиона евро чрез Инициативата за иновативни лекарства и е предложил до 80 милиона евро финансова подкрепа на иновативната компания CureVac за забързване на процеса за разработване и производство на ваксина срещу коронавируса.

Подкрепата на Комисията за спешно необходимите изследвания и иновации е част от общия европейски отговор срещу избухването на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase