Снимка: БГНЕС
Китай и Русия продължават да използват глобалната криза с коронавируса, за да разпространяват фалшиви новини, според последния доклад на екипа на Европейската служба за външно действие, който работи в тази сфера, пише днес "Политико", цитиран от БНР. 
 
Дейността на екипа "Ийст Стратком" включва развенчаване на фалшиви новини, които идват от Русия. Те посочват, че има над 150 случая на прокремълска дезинформация, която е свързана с глобалната здравна криза. Сред тях има и твърдения, че ЕС е на ръба на колапс заради непохватна реакция на правителствата относно COVID-19.
 
Руски медии като РТ и Спутник популязират методиката и подчертават, че Кремъл е бил по-добре подготвен от западните си партньори. Също така, че някои от правителствата в ЕС са приветствали помощ, която е предоставена от Москва и Пекин.  
Още по темата
 
До този момент подобни послания и новини не са стигнали до по-голяма публика. Предимно си остават между добре настроени граждани към Русия и Китай, в частност в страни като Италия, Испания и Гърция.
 
И Москва, и Пекин отричат тези обвинения. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase