Снимка: Pixabay

Голям проблем е неинформираността на гражданите по отношение на дезинфектантите, заяви собственикът на фирма за дезинфекциращи препарати Виктор Азманов пред bTV.

Още по темата

Има три основни вида дезинфектанта – антибактериален, антигъбичен и антиврусен, като само последният действа срещу COVID-19.

Когато се създаде дезинфекциращ препарат, той минава редица тестове и сертифициране от държавните органи.

Само тези препарати, които са преминали през този процес, са легитимни и безопасни.

В последно време на пазара у нас са се появили между 50 и 100 нови фирми за дезинфектанти, но доколко тяхната продукция отговаря на изискванията не е известно, заяви Азманов.
7-8 са фирмите, които доставят дезинфектанти на болниците в България, а от тях две са български. Тяхната продукция е качествена, обясни той.

Важно е да се знае, че дезинфектанта трябва да се поставя върху чисти повърхности. Затова преди нанасянето на гела трябва да си измием ръцете със сапун. Ако не можем, трябва да търкаме дезинфектанта поне 15 секунди върху дланите си, обясни Азманов.

В Ухан и Китай имат много добро ниво на хигиена и носене на маски, разказа собственикът на фирма за дезинфекционни препарати, който е бил на студентски обмен в града, където е възникнала заразата на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase