Безсънна нощ на радост и еуфория в малкото ямболско село Окоп, където живеят родителите на писателя Георги Господинов. Те посрещат голямото признание на сина си със сълзи и са благодарни за стотиците обаждания, които получават от страната и чужбина.

Скромен и отдаден творец, за който наградите не са самоцел - така описват Господинов родителите му.

"Не го блазни славата, той и сега като беше номиниран за първи път от България, каза - не съм максималист, достатъчно е, че влязох в краткия списък, да се чуе името на България, каквото стане, но разбира се, радва се сега", каза развълнувана майката на писателя - Радка Балчева, пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Часове след като получава наградата "Букър", Георги звъни на родителите си.

"Той даже не каза: "Спечелих", той се обади и аз казах: "Гошко, много сме ти благодарни, голяма еуфория е тук, голямо признание, всички се обаждат, звънят ни", пресъздаде разговора майката.

"Това, което стана, за първи път от България - обикновено от такава малка страна, няма и лоби, и езика... Радост", вълнува се бащата на Георги - Господин Балчев.

Въпреки натоварения си график, писателят често пътува от София до Окоп. Прекарва свободното си време в двора и градината на родителите си, които очакват да го видят през юни.

Вижте цялото интервю във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase