Снимка: ИК "Колибри"

Задълбочено изследване на Николай Ценков е събрано в "Триумфът на масите". Новата книга на автора
 на сборниците с разкази "Човекът, който продаде морето" и "Жираф в чашата" излиза на 11 ноември.

В книгата са изложени в обобщен вид основните антропологически и аксиологически концепции за масите. Същевременно се проследяват съвременните социални превъплъщения на човека-маса (икономически агент, фигура на власт и деформатор на информационната и културната среда), обуславящи понятието "неомасофикация".

Според автора триумфът на масите се състои във вече общоприетата нагласа, че маси всъщност няма. (Като следваме тази логика, е ясно, че всъщност няма и елити.) "Средните хора" до такава степен са превзели социалния пейзаж, че вече е трудно доловима разликата между тях и хората с качества.

Нещо повече, индивидите-маса са заменили елитите и са започнали да се възпроизвеждат в социално отношение: масите избират маси, които управляват маси; масите произвеждат масови изделия за масите; масите генерират масова комуникация, адресирана до масите и т.н.

По тази причина да говорим за бунт на масите, вече не е уместно; в смисъла на Ортега-и-Гасет "бунтът" a priori е обезсмислен от факта, че масите няма срещу кого да се бунтуват – те самите са заели позицията на елита. Ако масите днес се бунтуват, то техният бунт е… срещу тях самите. Бунтът на масите отпреди столетие не само не е потушен, но е прераснал в тяхно безполезно тържество. Новият среден човек не се бунтува: той властва, съди, купува, задава вкусовете. Днешният човек-маса е попаднал в собствения си капан – всичко, което е пожелал, се е случило - именно това е най-голямата му трагедия.

Николай Ценков е роден през 1985 г. в Стара Загора. По образование е юрист; има научни интереси в областта на социалната философия. Работил е в сферата на икономическата дипломация и проектното финансиране. За първата си книга – "Човекът, който продаде морето" (2019), е отличен с наградата за проза на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" (2020). "Жираф в чашата" е неговият втори сборник с разкази.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase