Снимка: ИК "Сиела"

Всяка история си има своя край, а всяко чудовище – своето начало. Как се е родил най-изтънченият канибал, който световната литература познава? Време е да отворим вратата към двореца със спомените на Ханибал Лектър с предисторията на най-култовата трилърова поредица на всички времена.

"Ханибал Лектър: Зараждането на злото" излиза на български език в ново издание, като следва останалите три книги от легендарната поредица на Томас Харис – „Червения дракон“, "Мълчанието на агнетата" и "Ханибал".

Литва, 1941 г. – Втората световна война е навлязла в решителната си фаза. Ханибал е на осем години и живее в двореца "Лектър", когато операция "Барбароса" – светкавичния поход на Хитлер към Русия – превръща Балтийския регион в кървава фронтова линия.

Преживял невиждани ужаси и изгубил цялото си семейство, Ханибал се въздига от кошмара на Източния фронт – едно нямо момче в снега, с верига около врата си, останало само в компанията на своите демони и изгарящата си жажда за мъст.

Когато чичо му, известен художник, го намира в зловещото съветско сиропиталище, в което се е превърнал някога величествения замък "Лектър", Ханибал заминава за Франция, за да заживее с него и екзотичната му съпруга лейди Мурасаки.

Именно под нейните наставления и с помощта на източната мъдрост той започва да лекува раните си от миналото и се подготвя за бляскавото бъдеще, подходящо за гениалния му ум.

Ала старите спомени, някога така грижливо заключени, започват да излизат наяве – да посещават мислите му и да тормозят съзнанието му. И когато най-после е готов, той ги посещава на свой ред. А всички много добре знаем какво се случва с хората, привлекли апетита за отмъщение на Ханибал Лектър.

В "Ханибал Лектър: Зараждането на злото" ставаме свидетели на раждането на една икона във всичките ѝ нюанси и противоречивост. Томас Харис рисува смайващ портрет на световноизвестния убиец като млад, в който той е все така изтънчен, гениален и лукав – но за пръв път раним.

В тази мрачна, напрегната и написана с несравнимото майсторство на Харис предистория читателите още веднъж се оказват хванати в примамливия капан на д-р Ханибал Лектър, който вече повече от 40 години остава най-обаятелното чудовище на трилъровия жанр.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase