Снимка: ИК "Колибри"

Романът "Дървесна история" на американски писател Ричард Пауърс, отличен с награда Пулицър за художествена литература (2019), Голямата награда за американска литература (2018) и Награда Уилям Дийн Хауърс излиза у нас.

"Дървесна история" засяга тема, необятна като Вселената: природата и връзките ни с нея. Съдбите на главните герои се преплитат около първата и последна загадка в света: общуването между дърветата. В центъра на тази екофантастика със симфонични измерения е историята на една секвоя, застрашена от унищожение. Пилот от американските военновъздушни сили във Виетнам е прострелян в небето и се спасява, като се приземява в бананово дърво. Един художник наследява фотографски портрети, правени в продължение на сто години, на все един и същи прокълнат кестен. Колежанка, любителка на веселия живот, получава токов удар в края на осемдесетте, умира и се връща към живот благодарение на същества от въздух и светлина. Учен с проблеми със слуха и говора открива, че дърветата общуват помежду си. Тези герои и петима други непознати се срещат в последна и жестока битка, за да спасят няколкото акра девствена гора, останали на американския континент. Ричард Пауърс изследва екологичната драма и бавното ни удавяне в киберсвета и ни напомня, че без природата нашата култура не съществува, тя е тази, която предпазва душите ни от разруха.

Ричард Пауърс е роден през 1957 г. Заради първия си роман - "Трима селяни тръгнали на танци" (1985), е цитиран от престижното списание "Ескуайър" като един от тримата най-значими автори на десетилетието (другите двама са Мартин Еймис и Дон ДеЛило). Пауърс е написал десетина други книги, включително "Времето, когато пеем", избрана за най-добра книга на 2003 г. от "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Поуст", и "Ехото отеква", увенчана с Националната награда за най-добра книга. "Дървесна история" е неговият дванадесети роман, спряган от мнозина като шедьовър и като "една от най-добрите книги, писани някога." Творбата присъства в краткия списък за наградата "Ман Букър", повече от година е в листата на бестселърите на "Ню Йорк Таймс" и е определена като най-добра книга на годината от Вашингтон Таймс, Опра Магазин, Нюзуик, Чикаго Трибюн и др.

"Дървесна история" е в превод на Деян Кючуков, художник - Неда Ангелова.

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 3 месеца

Доста шантаво звучи.