Снимка: "Кръг"

Без съмнение Кърт Вонегът ще остане в историята със своя разпознаваем стил, неудобни морални позиции и необикновено чувство за хумор. Неслучайно американското списание „Комонуел“ твърди, че четенето на Вонегът води до пристрастяване, а това е достатъчна причина на 29 ноември на пазара да излезе „Майка Нощ“ – третата книга на американския автор, която „Кръг“ пуска тази година. Романът е част от проекта на издателството, който възражда творбите на великия писател във вида, в който заслужават. Артистичната корица отново е произведение на художничката Милена Вълнарова, а преводач е Владимир Германов.

Издаден за първи път през 1962-ра, „Майка Нощ“ е дръзко предизвикателство към ценностните възприятия на обществото и днес. Сюжетът включва автобиографични елементи и разказва от първо лице историята Хауърд У. Кембъл-младши – американски писател, устроил живота си в Германия, когато нацистите идват на власт. Като уважаван драматург, женен за популярна немска актриса, Кембъл лесно е нает от нацистите като водещ на пропагандно антисемитско радиопредаване. Негови началници и приближени са Гьобелс и Химлер.

Впоследствие обаче се оказва, че още в началото на Втората световна война той е вербуван за шпионин от тайните служби на САЩ и през цялото време от своята медийна трибуна скришом е изпращал кодирани съобщения до съюзнически агенти.

След войната Кембъл се завръща в Ню Йорк, но изпада в немилост, защото никой от американското разузнаване не може да потвърди или отрече, че е бил шпионин. Всички тези събития той описва от израелски затвор, където е съден като нацист за престъпления срещу човечеството.

„Майка Нощ“ изследва несправедливостта като част от същността на живота. В тази брилянтна и горчива сатира Вонегът превръща черно-бялото в смразяващ нюанс на сивото, неизбежното отчаяние, предизвикано от сблъсъка на човека със света – присъда, която преследва всички ни. Но част от очарованието на писателя е способността му да бъде едновременно циничен и сантиментален, скептик, който вярва в доброто – „Ние сме това, на което се правим, така че трябва да внимаваме на какво се правим“.

„Майка Нощ“ е едва третият роман на Кърт Вонегът, който в началото на 60-те години все още търси своя автентичен глас като творец, за да бъде наречен от Греъм Грийн само след няколко години „най-добрият жив писател в Америка“. Книгата е и своеобразна платформа, която допринася сюжетно за бъдещия бестселър „Кланица 5“, наредил го своевременно сред великаните на литературната епоха.

Кърт Вонегът (1922 – 2007) е американски писател, автор на четиринайсет романа, множество разкази, пиеси и нехудожествени текстове. Участието му във Втората световна война оставя траен белег в съзнанието му и в цялостното му творчество. Острото негодувание на Вонегът към функционирането на човешкото общество се проявява във всеки ред на безкомпромисната му сатира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase