Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Защо социализмът е труден за разказване обяснява Георги Господинов в новата си книга "В пукнатините на канона". В нея писателят си спомня за следобеда на една идеология, за някогашните лексикони и виновното дете на късния соц. За невидимата литературна антология, скрита в последните български банкноти. И за една възможна история на тъгата в българската литература.

Писателят неведнъж е бил канен и в политиката, но за него остава важно да е независим. Политическата обстановка в страната той коментира пред bTV.

"Добрият политик е този, който вижда зад числата хора, а не просто процент. Много говорим за комбинация и числа, колко човека са нужни от една партия и друга за коалиция, и сякаш изборите за нас са държавната лотария, в която гледаме да познаем кои с кои ще се съберат и каква сума ще се получи. Хубаво е да виждаме зад това истории", отбелязва той.

Според него лекомислено кризата се обявява за политическа, а тя е по-скоро криза на смисъла - човешка и екзистенциална криза, на изгубения хоризонт.

"Дефицитът на бъдещето е едно от нещата, пред които сме изправени през последните години, но те са свързани с миналото. Когато имаш несбъднато минало, имаш несбъднато настояще и имаш несбъднато бъдеще. Тези, които си мислеха в началото на прехода: "Каквото било - било. Дайте да гледаме напред", всъщност се оказаха част от провала", разказва писателят.

Според него основният проблем на политическата сцена е, че излизат нови лица, които са необезпечени с минало и опит". По думите му това са хора, които нямат какво да губят, появяват се и изчезват бързо.

"От друга страна, има хора, които са претърпели своите провали в миналото, но ние сме го забравили. Нямаме памет за провали и това отново е проблем. Хубаво е обществото да се самосезира, когато види лице, което се е провалило", допълни той.

Относно фиксацията върху дипломи на лицата в политиката, Геогрги Господинов заяви, че това не е основното, което един политик трябва да прави.

"Езиците са бонус, един политик трябва да излиза извън локалното, да има визия за бъдещето, да смени тона на разговора, защото в омента той е принизяващ", смята той.

Книгата на Георги Господинов е още за онова, което остава вън от кадъра, и за светлината, идваща от пукнатините на монументалното. Авторът изследва внимателно и с чувствително око провинциите и перифериите на литературната история, отбелязват издателите му.

Премиерата е по време на Празниците на изкуствата Аполония, а срещата с Георги Господинов е на 5 септември от 19 часа в двора на Художествената галерия в Созопол. Господинов ще води и майсторски клас за творческо писане от 1 до 5 септември.

На 7 септември от 18.00 часа в рамките на Алея на книгата София Георги Господинов ще се срещне с читатели и ще раздава автографи на щанда на Жанет 45 в книжна шатра 19, бул. Витоша.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар