Снимка: БГНЕС

Намалената ставка на ДДС на книгите от временна да стане постоянна мярка. За това настояват от Асоциацията на българската книга в писмо до всички партии. Бизнесът с книги се срина със 70%, алармират заетите в бранша.

Вчера се е провела такава дискусия с политици, на която са обсъдени проблемите на автори и издатели.

"Поставихме две цели - ангажимент от тяхна страна да запазят ДДС върху книгите от 9% и да влезе в действие стандартът върху библиотечното и информационно обслужване - всяка библиотека всяка година да има нови заглавия", заяви членът на  УС на АБК Десислава Алексиева.

Тя подчерта в студиото на "България сутрин", че са получили подкрепа за исканията си от всички участници в дискусията.

Още по темата

Намаленото ДДС върху книгите е временна мярка с действие до края на годината. От бранша настояват превръщането ѝ в постоянна да бъде един от приоритетите на новото НС. Мярката трябва да залегне в бюджета за следващата година, нужни били и законодателни промени.

"Ако искаме да имаме работеща икономика и занапред, трябва да имаме и много четящи хора, които да я правят. Мярката беше браншова, много уместна и навременна, успяхме да запазим почти всички работещи издателства живи и да се преборим с кризата", заяви пред Bulgaria ON AIR Петя Господинова - член на УС на АБК.

АБК е внесла в парламентарната комисия и в Министерството на културата предложения за промени, които целят да дадат инструмент на властите да защитят издателите от кражба на интелектуалната собственост.

"В момента излиза книга от някое издателство и на следващия ден е качена във всички възможни платформи, от които може да бъде свалена безплатно", алармира Господинова.

Десислава Алексиева добави, че 9% ДДС върху книгите подпомага не само издателите, а и творческите професии, защото на негова база се изчисляват и авторските хонорари.

"Авторите на книги започнаха да получават по-достойни хонорари, в това число се увеличиха и парите за преводачите", отбеляза Десислава Алексиева.  Тя уточни, че намаленото ДДС ще помогне и за по-доброто планиране.

"Коричната цена в момента се формира на база 9% ДДС. Книгите не са бързооборотна стока. Ако не остане в този размер, трябва ли да залепим нови етикети на 1 януари? Една книга може да се разпродаде за няколко месеца, но и за няколко години. Формираната цена сега трябва да е валидна за дълъг период от време - това създава устойчивост на книжния пазар", добави Алексиева.

"Намаленото ДДС доведе и до спад на крайната цена. В една от големите вериги книжарници средна продажна цена на книгата от 13,22 лв. е спаднала на 12,02 лв.", изтъкна Петя Господинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase