Преминаване през вековете и запознанство с творби от световното изкуство. Художникът Кристина Туджарова създава курс по история на изкуството за любители. Един от художниците, които заемат основно място в лекциите за деца, е Владимир Димитров - Майстора. Така се ражда и идеята за книга, посветена на живота и делото на художника, но  преразказана за деца.

"Идеята за тази книга е едно продължение на това, което правя с децата и курса, в който ги запознавам с един художник и те рисуват. Майстора често е гост в нашето ателие. Той е великолепен модерен български художник, а за децата модерното изкуство е винаги интересно. А Майстора е толкова колоритен, цветен и слънчев, че няма как децата да не го харесват", каза художникът Кристина Туджарова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя сподели, че децата намират за малко странно това да сложат всички възможни цветове на дъгата в лицето на човек.
 
"Това е една идея, която стартира преди 4-5 години с помощта на софийски галерии. Започнахме да представяме повече теми за любители и така продължихме през цялото това време, защото има интерес и необходимост от това знание. Идеята се разви, направихме курс за деца, след това курс за възрастни", добави още художникът.
 
Относно протичането на курсовете, тя разказа, че при възрастните има представяне на стил, художник, епоха. А при децата има повече действие - те слушат, участват, интерпретират.
 
"Децата са любопитни към всичко, което им представиш по подходящ начин. Разглеждали сме художници, за които дори родителите се чудят как ще ги възприемат", отбеляза Кристина Туджарова. 
 
Най-важното за Владимир Димитров - Майстора обезателно е това, че той е посветил живота си на изкуството. 
 
"Той е един от българските художници, които имат име извън България и е постигнал слава извън нашата територия. Той е една великолепна личност - с неговия характер, неговата щедрост. Той самият, като персоналност, е добър пример и интересен човек", добави художникът.
 
Туджарова съобщи, че предстои излизането на книгата "За майстора на цветовете", както и че има две представяния на книгата - на 4 юни в София и на 5 юни в село Шишковци - селото, където Майстора е живял.
 
"Книгата е изцяло илюстрирана и доста документална, положихме много усилия да съберем материали. Понякога книгата има и въображаем момент", добави тя.
Темите често са едни и същи при децата и възрастните.
 
"Интересно е как може да се представи една информация за различни групи. Има общо, но подходът е различен - много неща се спестяват на децата. Много се чудихме как да обясним в тази книга на децата комунизма", добави Туджарова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase