3 тома литературна критика и история – с тази нелека задача се е заел литературният историк и теоретик Михаил Неделчев. Какво се крие зад тези страници и може ли победите да се постигнат само с думи?

"Не знам дали става въпрос за победи, по-скоро става въпрос за нещо, което е да победиш себе си, защото създаването на един текст, създаването на една творба е стремеж да извадиш нещо от себе си. Нещо, което да е интересно и за другите. Това е един дълъг и сложен процес, който може да не се случи, но най-важното е не да победиш себе си, а да предизвикаш себе си", каза Михаил Неделчев пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че е трябвало да излезе вторият том, но пандемията го забавя.

"Тези 3 тома се казват "Как работи литературната история", като първият е обзорни литературни исторически сюжети, а вторият е сърцевината на тритомника. В него се занимавам с литературния персонализъм. Малко сложна проблематика, но от много години се занимавам с това нещо, като най-важната персона от моя гледна точка е Пейо Яворов", добави Неделчев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че вторият том е станал много дебел. Читателите ще се радват на цели 950 страници.

"В момента завършвам един предговор и съм на 103-та страница. Той ще се сложи към тези 950 страници, които вече са редактирани и подготвени. Третият том също е написан, но това не означава, че е напълно готов. Той се казва "Стратегия на литературната история", обясни Михаил Неделчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase