Снимки: Youtube

Южна Осетия получи своята първа стихосбирка с българска поезия. Творбите в сборника са подбрани от Инал Плиев, председател на Дружеството за южноосетинско-българско приятелство.

Плити знае български добре и е решил да покаже на осетинците колко интересна поезия е създал българският народ. Попитан колко българи има в републиката, Инал Плити обяви, че няма такива, но любопитството му към страната ни е продиктувано от руско-турската освободителната война, в която са участвали множество негови съграждани.

"Искам нашите народи да знаят повече неща един за друг, за да усилим дружбата помежду си. Нашите предци са показали воинска доблест и чест по време на Освободителната война, дори и днес, 140 години по-късно, ние много се гордеем с тях.", разказа Плиев.

"Признателни сме за балансираната политика на България в конфликта ни с Грузия. Страната ви бе за мирното му решаване, докато други се готвеха за война. Редица дипломати и журналисти разбраха естеството на проблема.", добави още българолюбецът Инал Плиев.

Стихосбирката с българска поезия, освен оригиналите на български език, съдържа и преводите на поемите на руски, и осетински.  В нея са включени класиците Иван Вазов, Никола Въпцаров. Христо Медникаров, Атанас Далчев, но и модерни автори като Пламен Павлов, Ивайло Диманов и други.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 дни

Редакцията ,вземете си редактор от БАН,
няма да Ви излезе много скъпо.Вие
несте във второ отделение.

5

Анонимен

преди 6 дни

Осетинците, независимо от коя страна на Главния Кавказки хребет живеят, са един народ, ясно! Храбри, достойни, талантливи хора! Осетинци са Валерий Гергиев - един от най-великите диригенти на нашето време, Туган Сохиев - също прекрасен диригент.

4

Наблюдател

преди 6 дни

Да живее българо-осетинската дружба! Трябва да издадем книга с осетинска поезия.