Снимка: bgonair.bg

Мистерии, тайнствени находки, йероглифи... проф. Николай Овчаров вече повече от 20 години ни разкрива непознати светове и не скрива да попълва празнините не само в българската, но и в световна история.

Археологът постави началото на една интересна поредица от пътеписи, които пише по време на своите пътешествия. В студиото на "България сутрин" той обясни, че вече е посетил близо 63 държави.

"Наскоро направих такова пътуване - в Латинска Америка и по-точно в района, населяван от маите. Това са южните щати на Мексико, Гватемала, Белис и Хондурас. Това мое пътуване подготвям в последните 2-3 години. Направихме един преход от 4000 км с автобус", допълни още проф. Овчаров.

Той е категоричен, че посетените места са били наистина страхотни, а културата на маите пък описва като невероятна и надминаваща всички очаквания.

"Най-впечатляващо при маите са строежите им. При тях е имало строго разграничение в социалната йерархия. Елитът им е живял в уникални градове, а по-бедните са живеели доста примитивно. Огромната част от техните строежи са т. нар. пирамиди", каза още Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

В момента проф. Овчаров подготвя нова книга за своето пътешествие за културата и историята на маите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase