Снимка: ИК "Deja Book"

Фолклор, легенди и история се разгръщат на страниците на "Български народни приказки от Македония" Това е последният издателски проект на "Deja Book", създаден от редакторите Благой Д.Иванов и Христо Блажев преди повече от пет години.

Книгата ще ни отведе извън българските граници, но достатъчно близо до тях, за да не ни отдалечи от родното приказно наследство.

"Български народни приказки от Македония“ е магична книга. Тя разказва за тайна кутийка. Малцина знаят за нея, кой я е създал и как да бъде разгадана. Простичка е кутийката, няма украса, няма и багри по нея. От някой дърводелски чирак е сглобена. Пък е толкова мъничка, напръстник едва събира... ала какво само се крие в нея.

В нея се таи самата душа българска. Душата, която все още съхранява стара и болезнена празнина в себе си, която постоянно искаш да запълниш. Тази празнина може да е парче земя – мястото, което са отделили от теб и което може би никога няма да бъде пак твое. Ала празнината е и копнеж по изгубената духовност, по духа, обитавал парчето земя... и тази книга ще ти помогне да възстановиш частица от загубеното. Ще те преведе през митове, истини и мечти, за да опознаеш една позабравена България. Ще полетиш в синевата над Прилеп със Силян Щърка. Ще помързелуваш с Ръжде, най-прочутия лентяй, край останките на Дойран. Недалеч от Велес Дяволът ще опита да те излъже, не му вярвай! В Струмица поплачи зарад последната битка на Самуил. Сетне викни името на красавицата Тентелина в горите недалеч от Охрид... и внимавай да не те изпие с Охридското езеро бабиното петле! Всичко това е в македонската земя, дала на толкова наши легенди живот., отбелязват издателите

"Български народни приказки от Македония“ е книга, която не разделя, а събира – събира народност, фолклор, история, обединява ги в приказно съкровище, което не руши, а съхранява, което не ни разсейва, а ни помага да си спомним, а също и да се гордеем. Освен това съдържанието допълва появилия се през 2017 г. сборник, озаглавен "Български народни приказки". Както предното, така и новото издание са дело на българския писател и преводач Слави Ганев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase