Снимка: Bulgaria On Air

Имало едно време живот без технологии. Живот, в който развлечението било в книгите, а играта била навън. Време, в което не е имало компютри, а телевизията не е имала целодневна програма.

Време, в което въображението не е познавало граници. Време, в което можем дори да кажем, че се появява идеята за видеоигрите, без дори да има видео.

Книгите игри се появяват в България през 90-те години. Те позволяват на читателя сам да избере изхода от историята. Построени са на принципа на връзките и предоставят на любителите на литературата повече от 20 различни варианта, по които историята може да се развие.

После се появяват настолните приключенски игри, после компютрите... и книгите игри май... отиват на задния рафт в библиотеката на съзнанието.

Николай Райков е един от авторите, които отказват да пораснат. Творчеството му за възрастни получава признания и награди, но той става истински популярен със своите детски книги-игри. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели.

Написва първата си експериментална приказка-игра "Голямото приключение на малкото таласъмче" заедно със съпругата си и най-големия си критик – своя син. Книгата жъне огромен успех, а малко след това се появява и втората му творба - "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", с която става най-младият автор, печелил националното отличие "Константин Константинов" на Министерство на културата – най-престижната награда за детско творчество в страната.

За своята книга "Добросъците" печели наградата "Бисерче вълшебно" с рекорден брой гласове на деца в историята на наградата – 648. Електронните издания на книгите му се превеждат от доброволци по цял свят, а "Голямото приключение на малкото таласъмче" е публикувана и в Латвия.

А големите признания идват, след като решава да се завърне в България, за да потърси щастието си.

Николай Райков заминава за Чикаго през 1999 г., където завършва Информационни технологии. След известно скитане в САЩ и разочарованието от мирогледа на американците, разбира, че животът там е твърде различен за неговите представи и решава да се върне, за да намери щастието си тук, в България.

Открива го в малкото старозагорско село Арнаутито, където живее със семейството си и създава вълшебните си светове.

За живота си на село, за мечтите, писането и въображението: Николай Райков разказва пред камерата на "Завърналите се" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase