Снимка: Bulgaria On Air

Видео 27.08.2018

Ангел Филчев за "Пражката пролет"

50 години след събитията, придобили наименованието "Пражка пролет", Ангел Филчев издаде книга по темата. "1968. Смазването на Пражката пролет" е научно-документален разказ за опита на един народ да извоюва националната си независимост и за бруталното прерязване на надеждата с военната операция "Дунай".

Книгата е базирана на архивни документи, публикации, спомени и интервюта от чешки, словашки, руски, украински, полски, унгарски, германски, английски и български източници.

В нея се проследяват както събитията в Чехословакия, довели до интервенцията, така и случващото се в СССР и агресивните действия на руските власти и окупационните войски.

Описана е и мащабната пропагандна кампания преди, по време и след нахлуването, която и до днес изкривява фактите.

"В нощта на 20 срещу 21 август през 1968 г. войските на Варшавския договор, включително и България, провеждат военна операция с кодовото име "Дунай".

200 000 войници настъпват срещу "контрареволюционна" Чехословакия, за да прекратят "заплахата срещу социалистическия строй", а над 100 души губят живота си в сблъсъците с войските", разказа в студиото на "България сутрин" по Bulgaria On Air авторът Ангел Филчев.


 

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 10 месеца

едни и същи хора в Прага първо привестваха Хитлер, после Сталин

72

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 10 месеца

Дубчек е 100% съветско-руски възпитаник и протеже на КПСС... В тази година американците губят във Виетнам 100-200 души на седмица...Конфликтът се разраства след като Китай дава разрешение за преминаване на руските влакови ешалони с танкове и друго въоръжение...Светът е на ръба на Трета световна война - ядрена и чешките "другари" се уплашиха и поискаха да се скатаят както наеправи страната им и през ВСВ. В тази обстановка американският президент Линдън Джонсън върна обратно голяма част войници.

71

Анонимен

преди 10 месеца

Дрън-дрън за парички по разни грантчета. Я само вижте как Пиночет в Чили идва на власт и кой му помага за преврата. Ей така, по демократично.