Снимка: Сдружение "Всичко за книгите"

След оспорвана надпревара „Търси се” на Стивън Кинг спечели Националния конкурс „Моята любима книга – 2015”, организиран от сдружение „Всичко за книгите”.

Романът на Краля събра най-много гласове във финалния етап на надпреварата, като се съревноваваше с още седемнайсет книги.

Вторият кръг на конкурса протече от 11 до 17 април и в него читателите имаха възможност да подкрепят само едно от участващите заглавия.

С 13,2% от 4518-те гласували през тази седмица „Търси се” зае челното място и получи приза „Любимата книга на България” за 2015 г.

На второ място с 12,4% е книгата „101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова, а на трето с 12,1 % е „Дневник от панелните блокове” на Никола Крумов.

Малък брой гласове делят „Гатанки от небето” на Ивинела Самуилова от третото място. Шансовете да заемат почетни места имаха и „Смрък” на Тери Пратчет, както и „И страж да бди на пост” на Харпър Ли.

„Съревнованието между книгите финалисти беше много оспорвано", разкриват организаторите. Разликата в гласовете е била толкова малка, че се е наблюдавало постоянно разместване в подреждането. Световноизвестни писатели са влезли в борба за първото място с български дебютни автори.

По време на целия конкурс книгите получиха гласове от читатели от цялата страна, като 43% от гласувалите са от София.

Най-голяма част от гласувалите са читатели между 16 и 34 години, хора в активна възраст, които сърфират в мрежата и в социалните медии, които пътуват през свободното си време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase