Патрик Модиано. Снимка: БТА

Френският писател Патрик Модиано е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, съобщи Nobelprize.org.

Отличието му се присъжда за изкуството на спомена, с което той пресъздава най-неуловими човешки съдби и разкрива живия свят на окупацията.

Патрик Модиано е роден в Булон Биянкур на 30 юли 1945 г. Автор е на няколко десетки кратки романа, често смесващи биографични и фикционални елементи.

Кариерата му започва през шейсетте години на миналия век, като няколко от първите му книги получават престижни награди. Сред романите му са "Вила "Тъга", "Улицата "Тъмните магазинчета", "Нощна стража", "Околовръстни булеварди", "Непознати" и други. Много от творбите му са преведени на български език. Част от книгите на френския писател са филмирани.

Отличието, както и сумата от 8 милиона шведски крони или 1,1 милиона долара ще бъдат връчени на Модиано на церемония в Стокхолм на 10 декември.

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 година. Присъжда се от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 106 пъти.

Носителите на Нобелова награда за литература досега са 110. Само 4 пъти в историята на наградата - през 1904, 1917, 1966 и 1974 г., с нея са удостоявани по двама творци. Нито един път досега един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература.

Средната възраст на носителите на Нобелова награда за литература е 64 години. Най-младият отличен с нея е британският писател и поет Ръдиард Киплинг. Той я получава през 1907 г. за "Книга за джунглата", когато е 42-годишен.

Най-възрастният носител на отличието е британската писателка Дорис Лесинг (родена на 22 октомври 1919 г.). През 2007 г., когато й е присъдена Нобеловата награда, тя е на 88-годишна възраст.

От всичките 110 носители на Нобелова награда за литература 13 са жени. От тях първа е шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф, а последната е канадката Алис Мънро.

Пръв лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом. Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър – през 1964 г.

Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания).

Миналата година с Нобелова награда за литература беше удостоена канадската писателка Алис Мънро.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase