Снимка: Издателство "Вакон"

Майкъл Пелин ни повежда „Около света за 80 дни”. Гастролът ще ни върне в 80-те години на миналия век.

Следвайки маршрута на героя на Жул Верн от едноименната книга, Палин потегля от същия Реформаторски клуб в Лондон с намерение да обиколи света за по-малко от три месеца. Правилата са прости – да се използва транспорт, който не се отделя от повърхността на Земята, както е пътувал и Филиъс Фог 115 години преди това.

От луксозните купета на „Ориент Експрес” до прожекция на филм за възрастни на югославски кораб в Индийския океан и велосипеден час пик в Китай, тази книга възхвалява способността на един човек сам да си усложнява живота.

Сдобил се с еквивалент на пътната чанта на Фог, Майкъл Палин тръгва на път със своя сподвижник Паспарту (няколкочленен екип от Би Би Си), натоварен с уокмен, арабски разговорник, надуваем глобус, пакет силни ментови бонбони и два-три чифта дрехи.

Австрия, Атина, Александрия... Картината е повече от динамична, ето и част от нея накратко. Ден 15-и, отпътуване от Саудитска Арабия в посока Катар – страна номер 10 от началото на пътуването. Оттук до Обединените арабски емирства предстоят още стотина километра, съпътствани от митнически проверки, пустинни пейзажи и 40-градусови температури.

Ден 16-и, на кея в Дубайския залив е хвърлило котва следващото превозно средство. В западните кръстословици все още ги наричат „доу”, докато за местните те са просто „моторни лодки“. Дървеното возило с форма на резен пъпеш трябва да отведе Палин и екипа му до Бомбай. Следва едноседмично пътуване върху чували с шамфастък, силен аромат на къри и съжителство с 18 индийски моряци.

За пореден път адренелинът отключва СЕП (синдром на еуфорията от пристигането) в Хонгконг. Организмът е отново в режим за възприемане на нови усещания, а вкусовите рецептори са готови за вечеря, включваща ликьор от змийска жлъчка, супа от котка, накълцана змия с броколи. И отново смяна на декорите, страната и часовия пояс...

Пътешествието от 1988 г., пише Палин в наши дни, никога няма да бъде повторено. Поне не по този начин. „Сега имаме мобилни телефони, GPS сателити, както и дигитални филмови камери вместо такива с целулоидни ленти. Но как са се променили хората и техният живот не е толкова лесно да се каже. Имаше само един начин да разберем. Преиздаването на книгата и завръщането ни в Индия и Персийския залив бе повече от отпразнуване на цели 20 години на пътя; то е потвърждение, че поне за този пътешественик краят все още не се вижда.”

Пътешествието на Палин със сигурност е епично и любопитно и е приятно да се обиколи света с човек, като него
 за има-няма 80 дни. Все пак той е утвърдил репутацията си с „Летящият цирк на Монти Пайтън” и Ripping Yarns.

Коментари Напиши коментар

6

jefricrestcoms https

преди 1 година

jefricrestcoms https://apple

5

жоро

преди 7 години

ето как бих пътувал аз - час номер едно - камвам се на самолетслед седем часа съм в москва - прекачвам се на друг самолет - - един часдотук осем часалетя от Москва за вашинтон пет часа - дотук тринадесет часаи посел от вашингтон за софия още седем часа - 20 часанакаря печеля един час заради пресичането на меридианите - значи всичко съм пътувал 19 часа и съм обиколил земното кълбо.за какви дни става въпрос тук?

4

Анонимен

преди 7 години

фокс е пътувал с влакове, слонове, кораби, - значи това условие да не се отделяш от повърхностат на земята авторът си го измисля - единстевното условие е, да се обикоил земята за 80 дни, но тогава това изглежда страшно малок време, днес е ужасон мноог във времето на глобалнаат ера.