Джоан К. Роулинг. Снимка: Reuters

Авторката на книгите за приключенията на Хари Потър Джоан К. Роулинг склони да получи значително обезщетение от юридическа фирма, която разкри, че писателката е публикувала криминален роман, ползвайки псевдоним, съобщиха световните информационни агенции.

Роулинг е решила да предостави цялата сума на благотворителната организация Soldier's Charity, която оказва помощ на военни и семействата им, пише БТА.

Писателката мултимилионер заведе дело срещу юридическата фирма "Ръселс", след като в юлски брой на в. "Сънди таймс" се появи статия, която разкри, че Роулинг е публикувала романа "Зовът на кукувицата" под псевдонима Робърт Галбрейт.

От юридическата фирма признаха, че един от сътрудниците й разкрил тайната пред приятелка, която впоследствие предоставила информацията на "Сънди таймс". "Ръселс" ще плати и съдебните разноски по делото. Роулинг бе шокирана от това предателство, заяви нейна адвокатка пред Върховния съд в Лондон.

Още по темата
Писателката освен това увери, че всички приходи от продажбата на книгата през следващите три години, считано от 14 юли т.г., ще бъдат предоставени на въпросната благотворителна организация.

Възнамерявах да направя дарение на Soldier's Charity с приходите от продажбите на "Зовът на кукувицата" от Робърт Галбрейт, но нямах представа, че романът ще попадне в списъка с най-продаваните книги само три месеца след появата му в пазара, възкликна Роулинг. А продажбата на книгата тръгна чак след като се разбра, че именно тя е авторът на "Зовът на кукувицата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase