Винету и Поразяващата ръка. Снимка: ИК „Изток-Запад”

Кои са реалните хора, вдъхновили някои от най-известните герои в шедьоврите на родната литература – от Гергана и Боримечката до Бай Ганьо, Фани Хорн и Шибил, ни разяснява литературният историк Петър Величков в изданието „Прототипи и герои“ . Освен български литературни персонажи, той разглежда и прототипите на безсмъртните герои на Карл Май, Александър Дюма-баща и Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Прототип е личност, вдъхновила даден писател да използва факти от нейния живот, външния й вид или емоциите й, като ги възпроизведе в герой от свое произведение. Изследването на прототипите в световен мащаб е твърде популярно занимание, тъй като предизвиква допълнителен интерес около старите книги и техните автори. Понякога то дори води до смайващи резултати, които го правят толкова интересно, че сякаш го превръщат в криминален роман.

В България също са правени подобни изследвания, но поради балканския темперамент у нас прототипите или биват разкривани много късно, или въобще се пропуска тяхното обозначаване. Въпреки че невинаги сме съгласни с действията и решенията на даден прототип в определена творба, все пак неговата лична история в реалния живот, вдъхновила автора, далеч не е за пренебрегване. Днес сме свидетели, че колкото повече се пише или шуми за нещо, толкова по-трайно то засяда в паметта на хората.

В книгата „Прототипи и герои“ са събрани историите на някои от най-известните прототипи както в българската, така и в световната литература. Петър Величков проследява историята и личностите, инспирирали създаването на известни герои от родната белетристика, сред които са Лазар Глаушев от „Железният светилник” на Димитър Талев, Тошко Африкански от едноименната книга на Ангел Каралийчев, отец Ередия от „Осъдени души” на Димитър Димов и др. Книгата дава отговори на въпроси като: Чий е Изворът на Белоногата и кой е прототипът на везира? Имат ли общо годеницата на Тодор Каблешков и Рада Госпожина от романа „Под игото“ на Иван Вазов? С розово масло менте ли е търгувал прототипът на бай Ганю? Чий прототип е цар Фердинанд І Български?...

В „Прототипи и герои“ Величков разглежда и прототипите, вдъхновили някои от най-прочутите персонажи от световната литература – тримата мускетари и Д’Артанян на Александър Дюма–баща, персонажът от „Винету“ Олд Шетърхенд (Поразяващата ръка), чийто прототип е самият Карл Май и Розата и Малкия принц на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase