Китайският писател Мо Ян. Снимка: Reuters

Китайският писател Мо Ян е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, съобщи Nobelprize.org.

Отличието се присъжда на Мо Ян, който с халюцинаторен реализъм слива фолклорни притчи, история и съвременност. Произведенията на писателя са вдъхновени от родния Китай и местната история и народ.

Отличието, както и сумата от 8 милиона шведски крони или 1,2 милиона долара ще бъдат връчени на Мо Ян на церемония в Стокхолм на 10 декември.

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Присъжда се от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 104 пъти.

Носителите на Нобелова награда за литература досега са 108. Само 4 пъти в историята на наградата - през 1904, 1917, 1966 и 1974 г. с нея са удостоявани по двама творци. Нито един път досега един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература.

Средната възраст на носителите на Нобелова награда за литература е 64 години. Най-младият отличен с нея е британският писател и поет Ръдиард Киплинг. Той я получава през 1907 г. за "Книга за джунглата", когато е 42-годишен. Най-възрастният носител на отличието е британската писателка Дорис Лесинг (родена на 22 октомври 1919 г.). През 2007 г., когато й е присъдена Нобеловата награда, тя е на 88-годишна възраст.

От всичките 108 носители на Нобелова награда за литература 12 са жени. От тях първа е шведската писателка Селма Отилиана Лувиса Лагерльоф, а последната е румънско-германската писателка и поетеса Херта Мюлер.

Пръв лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом. Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър през 1964 г.

Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания).

Миналата година с Нобелова награда за литература беше удостоен шведският поет Томас Транстрьомер, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase