Томас Транстрьомер в дома си в Стокхолм. Снимка: Reuters

Шведският поет Томас (Тумас) Транстрьомер спечели Нобелова награда за литература, съобщиха световните информационни агенции.

В аргументацията на Шведската академия по литература се казва, че "неговите концентрирани, ясни образи ни дават свеж поглед върху света".

Постоянният секретар на Шведската академия по литература Петер Енглунд припомни, че Транстрьомер много пъти е бил фаворит в списъците на букмейкърските кантори.

Томас Транстрьомер, един от най-големите поети на ХХ век в света, е роден през 1931 г. в Стокхолм. През 60-те години на ХХ век съвместява професията си на психолог с призванието на поет.

Томас Транстрьомер е най-превежданият шведски поет.

В миналото пътува много, включително на Балканите, живее с музиката, самият той свири на пиано и орган. Първоначално е професионален пианист.

Прекарва много лета на остров Рунмарьо и много зими във Вестерос (градче на около 60 км от Стокхолм).

Според съпругата на Транстрьомер Моника лятната вила на семейството на остров Рунмарьо години наред е оазис и вдъхновение за поета.

Във Вестерос основават специална награда на името на Транстрьомер.

През 1990 година Транстрьомер получава международната награда за литература "Нойщад", предшествана от множество други. Носител е на всички основни отличия в
скандинавските страни, на поетичната награда на издателство Бониер. През 1981 г. е удостоен с най-престижното европейско отличие за поезия "Петрарка", което се присъжда в Германия.

Томас Транстрьомер е превеждан на около 50 езика по целия свят - от арабски до виетнамски.
 
Малко преди да загуби говора си след тежък инсулт, прекаран през 1990 г., издава стихосбирката "За живите и мъртвите".

Заради парализата на дясната половина на тялото му се научава да пише с лявата ръка и дори да свири с нея на пиано специални произведения, написани за него от западни композитори.

Автор е на 12 книги със стихове и проза.

Томас Транстрьомер е известен в България, отбелязва БТА. През 2002 г. той посещава нашата страна. В Софийския университет през юни е организиран семинар за творчеството му. Сред приятелите му в България са творци като Любомир Левчев, Блага Димитрова, Георги Константинов, Вера Ганчева, според която е по-правилно малкото име на поета да се произнася като Тумас. Още през 1981 г. у нас от "Народна култура" е издадена антологичната книга на Транстрьомер "Есенен архипелаг" в превод на Вера Ганчева.

Транстрьомер е осмият европейски творец, отличен с Нобелова награда за литература през последните 10 години, припомня в. "Гардиън".

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Присъжда се от Шведската академия по литература в Стокхолм.

Пръв лауреат на Нобеловата награда за литература е френският поет Рьоне Сюли Прюдом. В периода 1940-1943 г. наградата не е присъждана.

Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър през 1964 г.

Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания).

През 2010 г. носител на отличието стана перуанският писател Марио Варгас Льоса.

Нобеловата награда ще бъде връчена на Транстрьомер на церемония в Стокхолм на 10 декември, годишнина от смъртта на Нобел. Тя включва медал и чек за 10 милиона шведски крони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase