Снимка БГНЕС

Шестима са кандидатите за нов наемател на Дома на киното, съобщава портал „Култура“. Преди дни стана ясно, че „Арт фест“ на Стефан Китанов, която стопанисваше легендарния киносалон от 20 години, се оттегля.

Временно в следващите месеци управлението се поема от Purple Rain - компания, зад която седят Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев, съобщиха от компанията.

Тримата участват в обявения от Съюза на българските филмови дейци конкурс за нов наемател на киното. Предвид краткото време за сериозен анализ на имота и нужните инвестиции, е взето решение Purple Rain да поемe управлението и програмата на киното за следващите няколко месеца, време в което СБФД ще може да се подготви за провеждане на конкурс, който да определи новия наемател за следващите години.

„Изненадата ни беше голяма, а времето изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Когато дългогодишен партньор реши да напусне, се светват всички червени лампи и сега трябва да се видят положителните и отрицателите страни на ситуацията. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, споделят тримата.

Борислав Чучков е продуцирал и копродуцирал над 15 български и европейски филма, с множество фестивални и зрителски успехи, сред които: „Тилт“, „Уестърн“, „Снимка с Юки“, ”Синът на София“, „Защо аз?“, “18% сиво”, „Шекспир като улично куче“ и др.

Цанко Василев е съосновател на Българска фестивална асоциация. Бил е жури на многобройни филмови фестивали у нас и в чужбина и куратор на програми от игрално, анимационно, документално и експериментално кино, нови медии и дигитални изкуства. Работи по реализацията на пълнометражния си дебют.

Ради Георгиев е съсобственик на 8pm – PR студио, в което акцентът на работата е свързан с култура, образование и шоубизнес. Той е един от създателите на Sofia Summer Fest, летният фестивал на София, чието четвърто издание предстои през тази година.

От Съюза на филмовите дейци разпространиха позиция:

 

"Управителният съвет на СБФД предприе незабавни действия и обяви процедура за намиране на нов партньор, който да продължи да развива Дом на киното като културно средище", уточнява се в позицията, като срокът за избор е 15 юли. "Междувременно Управителният съвет на СБФД предприе мерки за предотвратяване затварянето на киното в месеците юни и юли. В резултат на общи усилия, Киносалонът ще продължи своята дейност след кратко едноседмично прекъсване за профилактика. Популярният сред общността Cush.BAR няма да спира работа в нито един момент, за радост на всички свои почитатели", пишат от браншовата организация.

От СБФД посочват пред портал „Култура“, че ще отдадат Дома на киното под наем, който е „символичен за пространството, с което разполага комплексът“.

Още по темата

„Като казвам "наем", нямам предвид наемател на пространството, а наемане на възможността да се програмира – това е идеята, иначе наемът за двете зали заедно със заведението и магазинчето се равнява на един хубав апартамент в София. Заедно с Управителния съвет, общо 15 души, сред които са Петър Вълчанов, Стефан Командарев, Илиян Джевелеков, Светослав Драганов и т.н., ще изберем най-добрия кандидат", казва председателят на съюза – режисьорът Милко Лазаров пред портала "Култура". Идеята е мястото да се превърне в "културен хъб", който включва и сродни изкуства като театър и литература.

"Не можем да продължим дейност, която не е рентабилна, пък и годините натежаха, имаме нужда от промяна", коментира решението си за оттегляне досегашният наемател Стефан Китанов пред „Капитал“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase