"Да се свържем отново чрез киното" - под това име ще ни срещне 27-ят "София Филм Фест", който ще очаква своите зрители от 16 до 31 март.

Тазгодишното издание ще бъде открито в присъствието на носителя на "Оскар" Фолкер Шльондорф, който ще ни покаже документалния филм "Повелителят на горите".

"Чрез него искаме да привлечем вниманието на публиката към големия проблем за нашата околна среда - изсичането на горите", заяви изпълнителният директор на "София Филм Фест" Мира Сталева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в програмата за тази година ще влязат редица филми, номинирани за "Оскар". Сред тях е "Тар" с Кейт Бланшет и Нина Хос, "Империя на светлината" с Оливия Колман и Колин Фърт, а също и "Аржентина 1985" на Сантяго Митре.

"Наши гости ще бъдат носителите на "Оскар" Минчо Манчевски и Ян Сверак", посочи Сталева.

Тя подчерта, че организацията на подобно събитие е "трудна и непредвидима".

"Фестивалът започва в началото на 90-те като "Рок Филм Фест", след което премина в "Мюзик Филм Фест" и се стигна до "София Филм Фест" - професионален фестивал, разпознаван по цял цвят. Играем наравно с големи световни фестивали", отбеляза гостът.

Изпълнителният директор на "София Филм Фест" каза и кои са най-предпочитаните ленти от българите.

"Където има номинация за награда "Оскар", очакванията са големи. Изпълнена съм с надежда за българската публика - има вкус, оценява и е любопитна", каза още Сталева.

Коментари Напиши коментар

3

Морфов

преди 1 месец

Че ви надраскам вратите

2

Анонимен

преди 1 месец

Тъз особа пък коя е? Случайница.

1

Позорен Факт

преди 1 месец

Главният прокурор Гешев и Румен Николов-Пашата са замесени в Терористични Актове срещу Български граждани - убийства и изтезания, пазете си го Гешев, цял свят вече знае! Мирослав Германов