Кадър от "Януари"на Андрей Паунов. Снимка: НФЦ

Месец януари е месец на българското кино, обявяват от Националния филмов център. Официалният повод  е не само 13-ти януари – датата, приета официално за Ден на българското кино, но и отбелязването на 100 години от рождението на Въло Радев, както и премиери на дълго чакани български филми и една копродукция.

На 1 януари е роден Въло Радев - един от знаковите кинорежисьори на българското кино, създател на емблематичните филми – „Осъдени души“, „Крадецът на праскови“, „ Цар и генерал“, „Адаптация“, „Най-дългата нощ“, „Черните ангели“, заснел като оператор „Тютюн“ реж. Н. Корабов. Оператор, сценарист и режисьор, чиито филми събират в киносалоните милиони зрители, а Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк съхранява в „Златния каталог“ филма му „Крадецът на праскови“ – останал ненадминат като работа с камерата и актьорите, филм в който блести ярко и звездата на незабравимата Невена Коканова.

100-годишнината на Въло Радев ще отбележим на 9-ти януари във Филмотечно кино „Одеон“ със специална прожекция на филмовата версия на „Адаптация“ в присъствието на актьорите от филма: Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както и композитора на филма Митко Щерев и Васил Найденов - изпълнител на едноименната песен.

На 13-ти януари, 108 години след първата кинопрожекция у нас, в няколко кина в София, Пловдив, Бургас и Варна ще се прожектира специална селекция от късометражни, анимационни и документални филми, отличени на националните ни кинофестивали.

В рамките на месеца ще можем да видим и премиерите на филмите: „Майка“ на Зорница София Попганчева (от 13-ти януари),  „Януари“ (от 20-ти януари) на Андрей Паунов и  българо-испанската копродукцията „Васил“ (от 27-ми) с участието на И. Бърнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase