Снимка: Bulgaria ON AIR

Видеоклипове събират пет истории за мигранти у нас и хората, които са ги приютили. Проектът "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави" е финансиран от фонд "Убежище, миграция и интеграция 2014-2020".

Според режисьора Милен Младенов, който е сред авторите, става въпрос за интересен проект, чието второ издание се състои. В него разказват истински истории за реални хора, стоящи зад думичката "бежанец".

"Опитахме да покажем, че зад тази думичка стоят истински хора с истински истории, които са видели ужаса на войната и бягат не защото така са си преценили, а защото наистина се борят за своя собствен живот – изгубили са близки, роднини, приятели", заяви режисьорът в студиото на "България сутрин".

Най-силно впечатление му е направило това, че тези хора са загубили всичко и са дошли в страна, в която те не разбират и една дума, въпреки това не са се отказали и са продължили да се борят и да работят. Той добави, че голяма част от тях са успели, имат собствени бизнеси, интегрирали са се.

Прави му много силно впечатление, че те имат много позитивно отношение към България, защото смятат, че ние сме толерантни хора, но една част от тях избират да останат в България пред места в Европа, където социалната политика е по-богата и приятелски настроена.

"Голямото предизвикателство е да се опитаме да предразположим тези хора, които не са актьори. Има първоначален шок от камерите. Винаги се опитваме да ги опознаем като хора, какви са нещата, които те харесват, какво ги прави различни от другите. Ние избираме локациите спрямо тях", разказа режисьорът пред Bulgaria ON AIR.

Една част от тях са били доста резервирани и не са искали да разказват за всичко, през което са преминали.

"Най-важното нещо, което си говорихме с тях, е, че това всъщност е важно и за другите хора като тях. Това ги мотивираше – да запознаят останалите хора с това каква е съдбата на един човек, който бяга от война", посочи Младенов.

"Тези хора не са се отказали и голяма част от тях са щастливи тук. Имали са възможност да бъдат в други страни, но казват, че тук им харесва", допълни гостът.

Според него ние не разбираме фундаментално какво означава да си бежанец и да бягаш от войната. Той поясни, че тези хора преминават през изключително сложен процес, за да получат статут на бежанец и някои чакат с години за него - те трябва да докажат, че са бежанци, като историята им се интервюира.

 

Коментари Напиши коментар

15

Шоп

преди 1 месец

Ай сиктир! Германо-джендерастка пропаганда, вероятно шopшoидна -> какъв ще е тоя фонд "Убежище, миграция и интеграция 2014-2020", едва ли финансиран от България.

14

муспи

преди 1 месец

в ход е еврейския план за унищожаването на бялата раса, като пречка да се пъчат евреите. Но тогава от кого ще паразитстват, те са *** както всички диваци - черни и всякакви мешани! Още тяхния Маркс предупреждава, че трябва да се пипа с мярка, за да не се отреже клона на който стоиш. Но това е красивия Край,на света - варене в собствен сос на притежателите му.

13

Анонимен

преди 1 месец

Когато украинските пишман управници не реват за мир, а за още оръжие, не знам на кого да съчувствам. На хотелските гости определено - не, това не са бежанци, а курортисти с претенции. Особено младите мъже, защо не са на фронта? Единствено на хората, останали в Украйна и понасящи несгодите, бомбите и снарядите на/над главите си, те са за съчувствие и помощ. Само че точно тях най-малко някой ги мисли. Голямо скачане за благото на хотелските гости. Това не е нормално.