Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Гълъб Донев ще връчи днес годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" на акад. Людмил Стайков. Церемонията по награждаване ще се състои в Националния исторически музей, предава БГНЕС.

Бележитият филмов режисьор и преподавател в НАТФИЗ, който е сред основоположниците на кинообразованието в България, ще бъде отличен за своя изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителят й за тази година беше определен от комисия по избора с председател акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Професионалният път на акад. Людмил Стайков, който преди месец навърши 85 години, започва от театралната сцена на Бургаския и Младежкия театър. В националната телевизия създава редица документални филми за върхови постижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Филмовите му творби постигат изключителна популярност сред милиони зрители. Трилогията „Хан Аспарух“ се превръща във феномен на 80-те години. Подобна е и съдбата по-късно на „Време разделно” по романа на Антон Дончев, определен с анкета на БНТ за филм на столетието.

През годините филмите на Людмил Стайков представят България на десетки международни фестивали по цял свят. Акад. Стайков е носител на множество награди, както и на ордена „Академични палми“ на Френската република.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 месеца

Заради това, че е възпитал добре внучката си ли?

5

Анонимен

преди 2 месеца

Тоталиарната система в действие.Когато на другаря децата направят лошо,се връчва орден.Знаем ги тия работи!

4

Анонимен

преди 2 месеца

Кво петно му лепнат внучка му