Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Международният филмов фестивал в Кан започна, а френският крайбрежен град се изпълни с кинозвезди, посетители и зрители, предаде Ройтерс.

Тази година се провежда 75-ото издание на форума, който се връща към традиционните блясък и шум, позаглъхнали в последните две години заради коронавирусната пандемия.

"Просто съм много доволен", каза председателят на журито, френският актьор Венан Лендон, по време на пресконференцията, предшестваща началото на фестивала. Залата беше препълнена.

Най-големият филмов фестивал в света се провежда от 17 до 28 май, завръщайки се към традиционния си календар след две години на прекъсвания на пандемията. Завръщат се обичайните партита и големи надежди на киноиндустрията, че публиката ще се върне в киносалоните, предава БТА.

"Не вярвайте на лъжи, хората казват, че умира. Не им вярвам нито за секунда", каза членът на журито Йоаким Триер, визирайки киното, което той определи като "лъчезарна, прогресивна, прекрасна форма на изкуство".

Датско-норвежкият режисьор отбеляза, че фестивалът в Кан е послужил като трамплин за кариерата на неговия дядо - режисьорът Ерик Льохен, участвал в конкурса през 1960 г.

Прожекцията на зомби-комедия на френския режисьор Мишел Азанависиюс „Final Cut“ поставя началото на кинофорума. В рамките му ще бъдат представени също "Топ Гън: Маверик" с Том Круз, който ще бъде в Кан за първи път от 30 години, както и биографичният музикален филм "Елвис" на Баз Лурман.  

Американският актьор Форест Уитакър получава почетна "Златна палма" за изключителни постижения в киното.

Заради войната в Украйна, темата за ролята на киното в подобни тежки ситуации доминираше в дискусиите.

"Бих казала, че филмите са дори по-важни от всякога", каза актрисата Нуми Рапас, която е част от журито.

"Днес в Русия например има много тийнейджъри и деца, които... са толкова чужди на случващото се, колкото и ние. Така че мисля, че филмите могат да пътуват и да общуват", каза още тя.

"С всичко, което се случи през последните две години – и особено с това, което става в последните няколко месеца, да, ще внимаваме да бъдем достойни, уважителни,... към тези, които преживяват много, много, много, много по-трудни дни от нашите", каза председателят на журито Венсан Лендон.

Двадесет и един филма са включени в конкурсната програма на фестивала в Кан и ще се борят за наградата "Златна палма". Сред участниците в надпреварата с новите си филми са петима предишни призьори - белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден с "Tori And Lokita" ("Тори и Локита"), шведският режисьор Рубен Йостлунд с "Triangle Of Sadness" ("Триъгълник на тъгата"), японецът Хирокадзу Корееда с "Broker" ("Брокер") и румънецът Кристиан Мунджиу с новия си филм "RMN".

На церемонията се включи с видео реч и украинският президент Володимир Зеленски, който е и бивш актьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар