Церемонията се състоя в Народен театър "Иван Вазов". Снимка: БГНЕС

"Уроци по немски" получи Наградата за най-добър игрален филм на Националния фестивал на българското кино, а Павел Веснаков бе отличен с приза за най-добър режисьор.

Наградата бе връчена от легенда на световното кино Кшищоф Зануси, почетен гост на специалната церемония, състояла се снощи в Народния театър "Иван Вазов". Актьорът Иван Иванов бе отличен с Наградата за цялостно творчество.

Още по темата

Фестивалът отличи най-добрите филми в три конкурсни секции: за игрално, документално и анимационно кино, постиженията на всяка една професия в киното, както и труда на филмови теоретици и критици.

Гала церемонията по връчването на наградите ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 22 май.

Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г.

Най-добър късометражен филм стана "Глад" на Петър Крумов, Петър Дундаков взе отличието за най-добър композитор за игрален филм за работата си във "Февруари". Иван Чертов взе отличието за оператор за същия филм. Дундаков взе отличие и за най-добър композитор на документален филм за "Човекът с лулата".

Каталин Кристуциу взе отличието за най-добър монтаж за "Рибена кост". Награда за най-добра поддържаща женска роля отиде при Алиса Атанасова за "Петя на моята Петя". Йосиф Сърчаджиев взе приза за най-добра поддържаща мъжка роля за участието си в "Януари".

Мария Бакалова и Ралица Стоянова си поделиха наградата за най-добра главна женска роля в "Жените наистина плачат", а Юлиан Вергов взе приза за най-добра мъжка роля за "Уроци по немски".

Отличието за най-добър сценарий за игрален филм отиде при Драгомир Шолев, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов за "Рибена кост".

 Светослав Драганов се сдоби с отличието деют на пълнометражен филм за "Смирен". Специалната награда на журито за игрален филм бе присъдена на "Февруари".

Най-добър документален дебют стана "Съдбата на скитника" на Ана Китанова.

Награда за най-добър монтаж на документален филм отиде при Донка Иванова за "Гео Милев - В лабиринта на времето". За този филм Костадин Бонев и Константин Петров взеха наградата за най-добър сценарий на документален филм.

Христо Ковачев взе приза за най-добър оператор за "Авантюриста".

Елдора Трайкова получи отличието за най-добър режисьор на документален филм  за "Преди края".

Специална награда на журито за документален филм бе присъдена на "Второто освобождение".

Награда за най-добра анимация бе присъдена на Свилен Димитров, Атанас Караколев и Здравко Миленов за "Любовни черупки". Продукцията взе отличието и за най-добра анимация, а Свилен Димитров получи и наградата за най-добър сценарий на анимационен филм.

Награда за най-добър художник на анимационен филм взеха Ася Кованова и Андрей Кулев за "Сантяго". Кулев взе и приза за най-добър режисьор на анимационен филм.

 Специална награда на журито за анимационен филм получи "Седем смъртни гряха".

Награда за оперативна критика получи Деян Статулов, а приз за книга взе Неда Станимирова-Крънзова за Валери петров за себе си и другите за него".

Специална награда за принос в развитието на българската филмова критика получи списание "Кино".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase