Снимка: Екип на филма

Общ преглед
Френският актьор Беноа Марешал пристигна за предпремиерната прожекция на филма с негово участие - "Бягство". Събитието бе на мястото на снимките - Чамла, което е най-високото село в България, в Родопите, на 1650 м надморска височина.

Аплодисментите на първите над двеста зрители зрители бяха посрещнати от режисьора Виктор Божинов, сценариста Деляна Манева, продуцента Галина Тонева и актьорите Снежана Макавеева, Беноа Марешал, Александър Кендеров, Венцислав Сариева, Димитър Сулев и Цветан Апостолов, разказват от екипа на продукцията.

"С тази прожекция искахме да благодарим на всички хора от Триград и района, които ни помагаха по време на снимките. Прекрасно беше, че толкова много хора дойдоха и бяха част от най-високата прожекция правена в България", казва Виктор Божинов.

В продължение на 22 снимачни дни, екипът всеки ден се качва до труднодостъпната местност Чамла, за която Деляна Манева пише сценария. За да може историята да бъде максимално автентична и актьорите да влязат напълно в образите на персонажите си, режисьорът Виктор Божинов не им дава целия сценарий на филма за предварително четене. Всеки от тях получава сюжета само за следващия снимачен ден.

"Изключително преживяване беше да се върна на мястото на снимки и за първи път да видя филма именно тук. Енергията на мястото е магнетична и тази прожекция ще я помня дълго време", допълва Беноа Марешал.

Музиката за трите пълнометражни филма на режисьора Виктор Божинов "Възвишение", "Голата истина за група Жигули" и "Бягство" е на композитора Петър Дундаков. По негова покана в саундтрака на "Бягство“ се включва и световната звезда Лиса Джерард. Освен за българската продукция, в последните две години тя е записала и вокали за един от най-награждаваните и касови филми за 2021 г. -  "Дюн" на Дени Вилньов.

"С Лиса работихме заедно по последния албум на хора на “Мистерия на българските гласове”. Това бележи запознанството ни и първата творческата колаборация. Когато започнах да пиша музиката за "Бягство“, търсейки характера на музиката  в някои от епизодите на филма, пред мен изникна нейния глас. В съгласие с режисьора Виктор Божинов и продуцента на филма Галя Тонева, реших да я поканя да участва в записите на филмовата музика. Благодарен съм за това, че тя се съгласи и записа вокали в няколко пиеси от саундтрака на филма. Процесът на работа беше много интересен, тъй като заради строгите противоепидемични мерки в Австралия, се наложи всичко да стане дистанционно. Аз пращах парчетата оттук, а тя записа вокалите в Австралия. В последствие ги смесихме финално в студио тук", разказва Петър Дундаков.

"Най-голямото предизвикателство, което срещнах този път, беше да композирам музика, която не спира и се развива в продължение на 13-минутна екшън сцена, проследяваща всяко движение на героите на екрана", допълва Дундаков.

Заедно с неговите композиции, се включва и белгийската група TaxiWars с две парчета. В една от любовните сцени е включена и авторска песен на българските изпълнители Александър Логозаров и Павел Терзийски.

"Бягство“ излиза по кината на 11 май, като преди това ще има втора предпремиера - на 9-и май във Варна. Галапремиерата в София на 10 май, на 11 май - в Благоевград, и на 12 май - в Перник. Зрителите ще могат да се срещнат с екипа и актьорския състав.

Оператор е Антон Бакарски. Художник на костюмите е Мина Кайе, композитор - Петър Дундаков и специалното участие на Лиса Джерард, звукорежисьор – Михаил Дичев. Режисьор на монтажа е Нина Алтъпармакова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар