Снимка: Bulgaria ON AIR

С противоречивата личност чешката актриса Лида Баарова, имала опасна близост с Йозеф Гьобелс ни среща Филип Ренч във филма "Метресата на Дявола".

Сюжетът връща лентата назад към 1934 г. в Берлин. Амбициозната млада актриса тъкмо стартира кариерата си в меката на киноизкуството в Европа. Получила е роля във високобюджетен игрален проект за филмовите студия "Бабелсберг".

И макар славата вече да я е споходила в родната Чехия, героинята има далеч по-високи стремежи, които я водят  в центъра на Третия Райх.

Ренч ни представя обаче високата цена, която се налага да плати Лида за амбициите си. Започнала страстна авантюра с Райхминистъра на пропагандата Йозеф Гьобелс, връзката им е прекъсната от личната намеса на Хитлер, помолен за това от съпругата на Гьобелс – Магда.

Филмът проследява опасните отношения на актрисата с първите лица на Втората световна война, както и последиците за Баарова. Волята й е на преден план във филмовото повествование, в което се вижда, че дори затвора не я пречупва и тя бяга от Чехословакия в Австрия за да започне живота си отнаало.

Наблюдава се симпатия към героинята, която става политически зависима от наивността си. Филип Ренч я представя като невинно младо момиче, опитващо се да намери мястото си в един негостоприемен свят на сложни времена, каквито са годините на Втората световна война.

Ролите са поверени на Татяна Паухофова, Карл Маркович, Гедеон Буркхард, Симона Стасова, Мартин Хуба. Гледайте "Метресата на Дявола" на 30 април от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase