Като награда за цяла България - така определи успеха си българката, получила "Грами". Пенка Кунева беше отличена с най-престижното музикално отличие на церемония в Лас Вегас.

"Най-важните две неща за мен, че съм българка, че победихме и че тези истории за тези жени, създали голям напредък в цивилизацията, ще бъдат разказани", каза Кунева.

Само часове, след като е отличена с най-престижната музикална награда "Грами" българската композиторка е щастлива и благодари, че има честта да озвучи вековна история. Тя е написала половината от музиката към документалния филм "Жени воини: Гласовете на промяната", получил "Грами" в категорията "Класическа колекция".

"Това е един филм - 70-минутен с 14 глави. Аз съм написала музиката към 7 от тях. Всяка глава е с различна тематика, за жени от 19, 20 и 21 век, които се борят за напредък в обществото", обясни тя.

Някои от събитията, за които пише музиката, самата тя е преживяла през годините чрез телевизията.  Тя е добре позната в Холивуд - една от малкото жени композитори. Оркестрирала е музиката дори за филми като "Карибски пирати" и "Трансформърс".

В сърцето ѝ остава и българският филм "Ага", който беше номиниран за "Оскар" за чуждестранен филм през 2019 година. Не отива на церемонията в Лас Вегас преди ден, защото се грижи за семейството си. А вече гледа и към следващата си цел - голям телевизионен сериал, а защо не и наградите "Еми".

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase