Снимка: БГНЕС

Филмът "Алкарас" (Испания, Италия) на Карла Симон бе удостоен с награда "Златна мечка" на 72-ото издание на международния кинофестивал в Берлин. Церемонията се излъчваше на живо онлайн в профилите в социалните мрежи на фестивала от "Берлинале паласт" в германската столица, предаде БТА.

Клер Дени получи "Сребърна мечка" за режисура за "Двете страни на острието" (Франция). Награда "Сребърна мечка" за най-добър сценарий получи Лайла Щилер за "Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш" (Германия, Франция). За ролята си във филма Мелтем Каптан получи "Сребърна мечка" за най-добро изпълнение в главна роля. Берлинале връчва полово неутрални награди за втори път тази година.

Лаура Басуки бе отличена за изпълнението си в поддържаща роля в „Преди, сега и след това“ (Индонезия) на Камила Андини.

Със "Сребърна мечка" за изключителен творчески принос бяха удостоени Рити Пан и Сарит Манг за „Всичко ще бъде наред“ (Франция, Камбоджа).

"Роба от скъпоценни камъни“ на Наталия Лопес Гаярдо бе удостоена с наградата на журито. С голямата награда на журито "Сребърна мечка" бе отличен „Филмът на романиста“ (Република Корея) на режисьора Хонг Сангсу.

Награда "Златна мечка" за най-добър късометражен филм взе "Капан" на Анастасия Вебер (Русия).

Берлинале е един от водещите световни филмови фестивали редом с тези в Кан и Венеция, а тази година е един от малкото, който отвори врати и за публиката. Заради ограниченията за пандемията обаче капацитетът на киносалоните бе намален с 50 на сто, а продължителността на кинофорума бе съкратена. Въпреки здравната криза Берлинале посрещна с червен килим гостите си и на откриването, и на церемонията по връчването на награди. Председател на международното жури бе американският режисьор М Найт Шаямалан.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 11 месеца

И тая като Нелата безкрайно неграмотни и двете ! Наслаждавайте се - "Алкарас" взе "Златна мечка" на Бернилале! Бернилале - какво е това бери лале или Берлинале?

3

Анонимен

преди 11 месеца

Да не е Алкатрас?!

2

Анонимен

преди 11 месеца

Ами интересувайте се, това че вие не сте чували за такива филми, не значи, че светът не е. А и обикновено процесът върви така - първо фестивалите показват филмите и след това тръгват по кината.