Американският режисьор Лех Ковалски ще получи специалната награда на юбилейния 25-и "София филм фест" за своя принос към изкуството на киното.

Режисьорът разказа как преди 25 години е бил у нас за първото издание на софийския фестивал за музика и кино.

 
"Беше през 90-те години, едно скучно време в капитализма. Пристигнах тук и усетих някаква енергия. Не беше точно хубаво, но се случваха някакви промени. и реших да се преместя в Европа. Заснех филм в Полша, чувствах се много добре в източноевропейската реалност. Този фестивал и хората тук ме вдъхновиха да се преместя", сподели той пред Bulgaria ON AIR.
 
Според него смисълът на бунта е щастието - бунтът прави хората щастливи.
 
"Когато хората се бунтуват, те започват да разбират своето място в обществото. В нашия модерен капитализъм това е начинът да се почувстваш жив. Живеем в корпоративна реалност", подчерта още Ковалски.
 
Българската публика може да се наслади на три негови филма - първите два са "D.O.A." и "Това също е Париж". Третият разказва за бунта на работническата класа срещу корпоративната система. Докато снима филма Ковалски е арестуван, защото правителството не е искало определени неща да бъдат заснети.
 
"В момента се случват много бунтовe в интернет, това е истинският проблем. Много е трудно да се бунтуваш срещу властта на парите. Киното много се промени. Кината затварят, всичко е в интернет. Най-могъщите компании заснемат филми. Голяма част от усилията ми като режисьор не са толкова да заснема филма, колкото да намеря начин да го покажа на публиката", обясни режисьорът.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 3 месеца

Нал и ти си се борил за тая корпоративна реалност пък ся ревеш нещо чини ми се.

6

Анонимен

преди 3 месеца

Значи в бившите социалистически държави има много щастливи хора!

5

Анонимен

преди 3 месеца

Към широко скроения съвременник.....Глобализацията ти пасва,тя е широка клоака.