Снимка: БГНЕС


YouTube свали филм за британското кралско семейство
През юни 1969 г. лентата е пусната в черно и бяло по BBC

Платформата YouTube блокира достъпа до документален филм от 1969 г. за британското кралско семейство, който породи загриженост сред длъжностните лица и самата кралица Елизабет II за възможно подкопаване на имиджа на кралското семейство, съобщава националният ежедневник The Times.

До крайната стъпка се е стигнало след съдебните дела, заведени от Бъкингамския дворец и BBC Broadcasting Corporation за нарушаване на авторски права.

"Видеото е премахнато поради иск за нарушаване на авторски права. Когато бъде подадена жалба за нарушаване на авторски права, ние незабавно премахваме съдържанието", както в случая с този филм, цитира изданието представител на YouTube.

Видеото бе качено в YouTube от неизвестен потребител и няколко хиляди души все пак успяха да го изгледат.

110-минутният филм "Кралското семейство" е режисиран от Ричард Кейстън за BBC, след като е получил безпрецедентен достъп за екипа си до монархическото семейство в продължение на 18 месеца. Филмът се базира на общо 43 часа кадри, които струват 150 000 британски лири, еквивалентно на настоящите 2,5 милиона британски лири.

Кейстън се опитал да улови буквално всяка стъпка на монарсите, бил е с тях на почивка в шотландския замък Балморал, присъствал на семейни събирания, създавайки, според експерти, един вид риалити шоу, предава "Фокус".

При предварителен преглед кралицата определя филма като твърде дълъг, но като цяло го одобрила. През юни 1969 г. лентата е пусната в черно и бяло по BBC, а седмица по-късно е показана в цвят по канала ITV. Повече от 30 милиона души са гледали филма.

Тогава обаче, с решение на Елизабет II показването на филма на големия екран бива забранено. Кралицата го сметнала за твърде личен, способен да подкопае имиджа на кралското семейство. От 1972 г. той не е показан, показвани са само изолирани фрагменти от продукцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase