Кадър от "Кръстницата". Снимка: Синелибри

За шести път ще се проведе Международния кино-литературен фестивал Синелибри. Филмите тази година ще се прожектират между 18 октомври и 8 ноември, а мотото на феста е "Възпитание на чувствата". Изборът е свързан с настоящата обстановка и идеята за търсене на преодоляването на препятствията от какъвто и да било порядък.

Мотото "Възпитание на чувствата" е препратка и към едноименния роман на световноизвестния френски писател Гюстав Флобер. Тази есен ще отбележим 140 години от смъртта на автора на "Мадам Бовари" и 170 години от смъртта на Оноре дьо Балзак, двама от най-прочутите и влиятелни европейски писатели на XIX век.

В рамките на фестивала ще бъде отбелязана 150-ата годишнина от смъртта на Чарлс Дикенс. Предвиждат се и събития, съпроводени със специално подбрана музика на Бетовен, по случай 250 години от рождението на  немския композитор.

В тазгодишното Синелибри ще има международен конкурс за пълнометражен игрален филм, а паралелно ще има и няколко съпътстващи категории, включващи кинопремиери, образователни събития и др.

Фестивално жури ще определи най-добрия филм от конкурсната програма, водено от режисьора Жан-Жак Ано. До него ще са българската актриса Снежина Петрова, режисьорите Милко Лазаров,  Мика Каурисмаки, Бабис Макридис и писателят Сантяго Амигорена.

Откриването на Синелибри ще е с "Кръстницата" на Жан-Пол Саломе, по едноименния роман на Анелор Кер, а прожекцията ще е в зала 1 на НДК.

Главната героиня, изпълнена от Изабел Юпер, решава да помогне на подслушван наркодилър, тъй като познава неговата майка, но това решение променя живота й.

Освен в София, програмата на фестивала ще пътува и в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и други областни градове.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase