Снимка: Bulgaria ON AIR

Новината за новите правила на "Оскар"-ите предизвика разнопосочни реакции в цял свят. Най-престижните кино отличия вече ще се раздават приоритетно на филми с полово, религиозно и расово разнообразие.

Росица Траянова е режисьор. Чрез филмите си тя насочва вниманието към проблеми, които другите често игнорират, като дискриминацията и насилието върху жени. Посветила е и 2 филма на ЛГБТ обществото. Не крие, че тя самата е част от него.

Още по темата


Според новите правила за най-престижните кино награди, с предимство ще бъдат филмите с участието на транссексуални, хора от азиатски произход, чернокожи, както и хора с физически увеждания. Според правилата трябва да има поне един такъв актьор в главна или значима поддържаща роля, както и най-малко 30% от всички актьори във второстепенни роли.

Кинокритикът Благой Иванов смята, че новите правила ще задушат изкуството.

"Най-големият проблем е, че изкуството пада в жертва на това нещо, защото в момента, в който създаваш изкуство по такива строги правила, то компрометира самия замисъл на въпросното произведение, което и да е то", каза Иванов.

Росица Траянова и Благой Иванов смятат, че място за различни истории в изкуството има, но не и ограничения.

"От една страна е добре да говорим за теми, които малко или много се избягват днес. От друга страна, специално за ЛГБТ обществото смятам, че вече има доста казано, доста направено. и все пак винаги има какво още да се покаже", обясни Траянова пред Bulgaria ON AIR.

Новите правила влизат официално в сила през 2024 г. Още от догодина обаче кандидатите за златната статуетка ще трябва да представят конфиденциален доклад за наличието на разнообразие сред актьорите и екипа.

Следващата церемония през 2021 г. ще бъде последната преди новите стандарти да влязат в сила.
 

Коментари Напиши коментар

107

мак

преди 1 година

Пълни гл.пости. Не може някой да диктува на режисьора, кого да вземе в екипа. Всъщност, може, както се оказва в днешни времена. Бойкот на оскари им трябва.

106

Анонимен

преди 1 година

До Бостан гардънХахха, да! Боко ше отпусне малко от съдържимото в чекмеджето за изработване на позлата на чехълчето (агейн)

105

Бостан гардън

преди 1 година

Българският парламент има всичко нужно за оскар вече . По новите правила на наградите , нашите 240 ще са номинирани, и с маса оскари всяка година .Роско Плевнята може да играе статуетка