Снимка: Bulgaria ON AIR

Из потайностите на Рим ни повежда режисьорът Паоло Сорентино с  филма си "Великата красота".  Съвършените кадри на оператора Лука Бигаци, под музикалния съпровод на Леле Маркители разказват историята на застаряващия журналист Джеп Гамбардела.

Героят  още се чувства особен талант, въпреки, че признанието му е само за първия му роман, написан преди много години. И докато запълва младостта си с мимолетни преживявания, неусетно губи усета за истински ценното в живота.

От писател с възможности, той се превръща в автор на колонки в печатни издания, които пък му позволяват да живее в скъп апартамент срещу Колизеума, който той показва на гостите на многобройните му партита.Новината за смъртта на единствената жена, която може би е обичал преобръща светогледа му.

Сорентино изследва емоциите на персонажа си без да осъжда поведението му. Режисьорът прави реверанс към човешките слабости и отразява с каква лекота всеки може да загуби ориентация  за мечтите и стремежите си.

Филмът представя живота на артиста като късчета трагикомични фрагменти, нанизани особено в житейския му път, сътворяващ картина от цинизъм, гротестка, хумор и тъга.

Осъзнавайки, че смъртта е „жива”, главният герой обръща поглед към себе си, където се крие и "Великата красота" на собствения му живот.

Продукцията е показана за първи път на кинофестивала в Кан. Има множество награди, сред които "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, както и "Златен глобус", Наградата на Британската филмова академия.

Ролите са поверени на Тони Сервило, Джорджо Пазоти и Франко Грациози. Гледайте "Великата красота" на 10-и август от 00.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase