Снимка: Блок Кино

 

11 квартала в София ще станат домакини на новото българско кино, което ще се състои за пета поредна година и ще е с вход свободен.

Тази година прожекциите започват на 29 юли и приключват на 22 август, а програмата на традиционното "Блок Кино" по традиция започва с начален час 20.45.

Игрални, документални и късометражни филми от последните 15 години отново ще търсят своята публика в парковете и междублоковите пространства на Княжево, Света Троица, Младост, Хиподрума, Изток, Люлин, Дружба, Сухата река, Надежда, Бояна и Лагера. 

За юбилейната 5-та година, организаторите на "Блок Кино" са подготвили изключително силна програма с най-доброто от новото българско кино. Измежду интересните заглавия са нашумелият "Ага" на режисьора Милко Лазаров, филмът с участието на Руши Видинлиев - "Снимка с Юки", българското предложение за "Оскар" от 2018 година - "Вездесъщият" и много други.

Програмата започва на 29 юли в квартал Княжево в двора на 26 СУ "Йордан Йовков" с прожекция на филма "Посоки" на режисьора Стефан Командарев.

В 5 квартала зрителите ще могат да гледат и съвременно българско документално кино под открито небе.   Документалният филм за учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев - "Формулата на Тео", режисьорският дебют на Стефан Вълдобрев - "Манчестър Юнайтед от Свищов", "Тайният живот на Вера" на Тонислав Христов разказват истории, в които има усмивка, абсурд и може би малко тъга.

По традиция всички прожекции на игрални филми се провеждат във фестивален формат - късометражен филм, последван от пълнометражен. За част от прожекциите са подготвени детски кътове с работилница.

"Блок Кино” стартира през лятото на 2015-та година с 5 отворени прожекции на нови български филми на открито в междублоковите пространства.

Четири години по-късно, проектът има зад гърба си над 70 прожекции на над 100 нови български пълнометражни, късометражни, документални и анимационни филми. Общо 13 столични квартала успяват да съберат над 5 000 зрители на сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase