Снимка: Bulgaria ON AIR

Във времето на Великата Отечествена война ни връща класиката на Григорий Чухрай "Балада за войника" от 1959 г. Историята ни среща с младия 19-годишен войник Альоша Скворцов, извършил подвиг, обезвреждайки два германски танка. Вместо почетен орден, героят иска да получи отпуск да види майка си.

По пътя към дома, Чухрай ни повежда към действителността извън фронтовата линия, срещайки героя с различни персонажи. Историята ни потапя в мрачната реалност, която обаче не е успяла да убие човечността.

В контекста на сътресенията от войната, филмът разказва за различни видове любов – романтичната любов на млада двойка, утвърдената любов на семейна двойка, майчината любов на майка към нейния син.

Младежът със светло лице и детски поглед става еталон за смутното време, в което много млади хора губят живота си. Срещата с майка му, макар и кратка, ще бъде последна в живота му, мимолетното запознанство с момичето Шура  (Жана Прохоренко) ще бъде неговата първа и единствена  любов.

Чрез неговата съдба, Чухрай улавя трагедията на всеки дом в страната, който едва ли се е разминал без поне една жертва. "Той би могъл да стане прекрасен гражданин. Той би могъл да строи, да отглежда земята. Но той завинаги ще остане в паметта на нашите войници. Руските войници", гласят заключителните фрази на "баладата", почитаща онези, чиито живот  е бил твърде кратък и който е можел да бъде изживян по съвсем друг начин.

В ролите ще видим още Владимир Ивашов, Антонина Максимова, Николай Крючков, Евгений Урбанский и др.

"Балада за войника" е с множество отличия:Специална награда на журито от Международния кинофестивал в Кан, Франция (1960), Награда Златна врата за най-добър филм от Международния кинофестивал в Сан Франциско, САЩ (1960), Награда Златна врата за най-добра режисура на Григорий Чухрай от Международния кинофестивал в Сан Франциско, САЩ (1960), Награда БАФТА за най-добър чуждестранен филм (1962) и Награда Бодил за най-добър европейски филм от (1961).

Гледайте "Балада за войника" на 13 юли от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase