Снимка: Bulgaria ON AIR

Незарасналите рани на Южна Африка след апартейда са на показ във филма на Джером Сал "Зулу". Действието в началото на филма ни връща към 90-те, когато малкия Али Сокела (Форест Уитакър) е свидетел на убийството на баща си, изгорен жив.

Порасналият Али преживява като началник на полицейски отдел в Кейптаун, но раните от детството не му дават мира. Твърде силно миналото нахлува с убийството на млада бяла жена.

В разследването се включват и други полицаи, сред които е и Браян Ипкин (Орландо Блум). Оказва се, че въпреки изминалото време, расовото неравенство още не е преборено и престъплението има общо с изчезването на чернокожи деца от улиците, както и с апартейда.

Двамата герои навлизат все по-дълбоко в престъпния свят, осеян с корупция, нови наркотици и несправедливости, които няма как да не влияят на личния им живот.

Режисьорът Жером Сал  прави твърде реалистичен филм, който се цели в расовата дискриминация, наркотици и проституция. Проблемите като че ли се оказват невъзможни за преодоляване. Особено, когато външни сили правят всичко възможно мирът да не съществува.

Уитакър и Блум правят точни превъплъщения и добре отразяват личните травми на персонажите си, които влияят на хода на действието. "Зулу" е първият англоезичен филм на французина Жером Сал, като продукцията закри 66-ия кинофестивал в Кан през 2013 г.

Гледайте "Зулу" днес от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase