Снимка: БТА

Седемдесет и второто издание на кинофестивала в Кан ще бъде открито днес с прожекция на филма "Мъртвите не умират" на американския режисьор Джим Джармуш, който участва и в конкурсната програма, предава Франс прес.
Кинофестът ще продължи до 25 май. Председател на журито е мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту, а водещ на церемонията по откриването ще бъде френският актьор Едуар Баер.

Най-новите филми на режисьорите Педро Алмодовар, Арно Деплешен, Кен Лоуч и братя Дарден са сред 21 продукции, включени в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан, предаде БТА.

Видният френски кинодеец Клод Льолуш, чийто филм "Един мъж и една жена" бе отличен със "Златна палма" през 1966 г., се завръща с продължението му "Най-хубавите години в живота". В продукцията, в която главните роли отново се изпълняват от Жан-Луи Трентинян и Анук Еме, ще бъде показана извън конкурсната програма.

Легендата на френското кино Ален Делон ще получи почетната награда на кинофестивала. Като че ли всяко издание на феста в Кан е свързано с полемика. Според асоциацията "Уимен енд Холивуд" ("Жени и Холивуд"), идването на актьора от филма "Гепардът" предизвикало полемика заради расистските, хомофобските и женомразките му изказвания в миналото. "Ален Делон има право да мисли каквото реши", каза директорът на фестивала Тиери Фремо, преценявайки, че е трудно да се съди през призмата на днешното време за неща и думи, които са се случили или са били казани преди години.

След като миналогодишното издание на феста бе белязано от движението #Аз също, Фремо трябваше да защити също селекцията в тазгодишната конкурсна програма, в която едва 4 от 21 филма са заснети от режисьорки. "Желанието за паритет между мъжете и жените не трябва да се смесва с въпроси, свързани със селекцията - отбеляза той. - Ще е неуважително за всеки фестивал даден филм да мине селекцията само защото е заснет от жена."

Очаква се по червения килим да преминат актьорите Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Леа Сейду, Изабел Юпер, Бил Мъри, певците Елтън Джон, Иги Поп, Том Уейтс, футболистът Диего Марадона и други знаменитости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase